ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
АЕЖ: Журналистическият непрофесионализъм е опасен, всяването на паника - подсъдно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:53 / 24.05.2012Коментари (3)3361
Някои медии прекалиха в опитите си да привлекат повече читатели покрай земетресенията тези дни. Опитите им паднаха толкова ниско, че привличаха интерес чрез всяване на паника с лъжливи прогнози. Опитите им попаднаха под полезрението на Асоциацията на европейските журналисти. Ето официалното им становище:

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) изразява възмущението си от непрофесионализма и липсата на елементарен морал на определени медии и журналисти, които използват ситуацията след земетресението от 22.05, за да привличат внимание, като всяват паника сред населенето.

Публикации като тези на сайта Всеки ден със заглавие "7,5 по Рихтер удря Пловдив" не само не отговарят на истината и противоречат на журналистическата етика, а са подсъдни съгласно Наказателния кодекс на Р.България.

Твърдението, съдържащо се в тези публикации, е опровергано по категоричен начин от директора на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев, който заявява на 24.05 пред агенция Фокус: "Никой от сеизмолозите в БАН не си е и помислял да предупреждава за земетресение от тази степен, тъй като не може да се прогнозира".

Недоумение у нас предизвика и челното заглавие от 23.05 на вестник 24 часа "По-силен трус възможен до две седмици". Изданието спекулативно изважда от контекста изречение от интервю със сеизмолога проф. Бойко Рангелов и го поставя във водещо заглавие, като дори графичното оформление подсказва опит да се всее паника сред населението.
В цитираните случаи, но и в доста други, водещо е не желанието да се информира коректно обществото, а единствено стремежът към по-големи тиражи и повече посещения на сайтовете, следователно - към по-голяма и бърза търговска печалба. Притеснени сме, че част от хората, които наричат себе си журналисти, нямат дори наченки на съзнанието, че служат на обществения интерес, а следват максимата "Ден година храни".

Съмняваме се дали има особен смисъл да се обръщаме към тези лица и да им напомняме за отговорността, която носят журналистите и издателите, затова по-скоро бихме им припомнили за съществуването на чл. 326 (1) от Наказателния кодекс, гласящ: "Който предава по радио , телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ , злополука или тревога , се наказва с лишаване от свобода до 2 години". Този текст от НК вече бе приложен веднъж срещу самозван астролог, който преди години също си позволи да използва медиите, за да отправи фалшиво предупреждение за земетресение.

Накрая, възползваме се от случая да честитим хубавия празник 24 май на всички хора на словото, които съзнават силата му и го използват отговорно.



Още по темата: общо новини по темата: 44
09.06.2012 »
08.06.2012 »
05.06.2012 »
04.06.2012 »
04.06.2012 »
04.06.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Най-накрая да прочета нещо реално.Браво за статията..И по-парадоксалното е,че колкото повече се възмущавах и реагирах с моите коментари именно на този тип статии за които пишете те продължаваха с по-стряскащи заглавия.Сигурно са мазохисти.Вярвам,че именно с коректни и реални статии ще бъде уважавана една електронна медия.Дано да продължите така.Успех
+3
 
 
Наистина прекалиха. А в Перник хората още не смеят да се приберат по домовете си, заради такива псевдо журналисти с некрофилски наклонности, които не пропускат да сграбчат дори и най-мизерната възможност за по-висок рейтинг, сякаш един ден в гроба ще си го носят. Особено от БТВ не са се спрели от онзи ден и час по час излизат с поредната "сензация". Приканвам на всеки, на който му се гледа зрелище, да си пусне клипове от земетресението в Япония миналата година и тогава да ходи да разгласява лъжи и да всява смут и паника сред населението.
на 24.05.2012 г.
+5
 
 
Това да го прочете Миролюба Бенатова
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: