81 средношколци от страната идват на математическа конференция в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:54 / 14.01.2011
1784
Бивши и настоящи ученици от
ОМГ "Акад. К. Попов":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
81 средношколци от цялата страна пристигат в Пловдив за 11-ата конференция на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ). Тя ще се проведе от днес до 16 януари, съобщиха домакините на традиционната проява - Факултетът по математика и информатика на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

За участие в конференцията са постъпили 57 проекта - 26 по математика и 31 по информатика и информационни технологии, потвърди деканът на ФМИ проф. Асен Рахнев. Младите математици и информатици са от 7 до 12 клас, учат в 22 средни училища от 17 града на страната: Благоевград, Брезово, Варна, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Казанлък, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Пирдоп, Русе, Сливен, София, Хасково и Шумен.

Авторите на най-добрите класиралите се разработки ще получат покана за участие в интервю за избор на двама участници в Изследователския научен институт RSI'2011 в края на януари 2011 г. и в Ученическата секция на 40-ата Пролетна конференция на СМБ през април т. г., подчерта порф. Рахнев. Той уточни, че отличените ученици ще се приемат без кандидат-студентски изпити във всички бакалавърски програми на ФМИ.

Участниците в конференцията са настанени в Новотел - Пловдив, а сесиите ще се проведат в сградата на Факултета по математика и информатика, на бул. "България" № 236. Там ще се състои и откриването на техническата конференция днес, 14 януари, от 17,30 ч. По-рано през деня, от 15,00 ч., в зали 321 и 322 са насрочени интервютата с участниците, каза проф. Рахнев.

Учредители на УчИМИ са Съюзът на математиците в България, Фондация "Еврика", Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий" и Институтът по математика и информатика на БАН. Вече десет години поред, домакини на ученическата конференция са ФМИ на ПУ "Паисий Хилендарски" и пловдивската Образцова математическа гимназия "Акад. Кирил Попов".

Предвид високото ниво на организация и подбор на участниците, в рамките на конференцията ще се проведе и събрание на Управителния съвет на Съюза на математиците в България (СМБ).

"Срещите на УС на организацията се провеждат единствено в София, изключение се прави само за тази конференция, която факултетът ни организира всеки януари и за Пролетната конференция на СМБ през април под тепетата", обясни проф. Асен Рахнев. Той и директорът на ОМГ "Акад. Кирил Попов" Ивайло Старибратов са членове на СМБ, потвърдиха от УчИМИ.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Община Пловдив призовава гражданите да се освободят от опасни мас...
Три дни безплатен музикален фестивал в Пловдив
Прочут гръцки изпълнител ще изпее най-известните си песни в Пловд...
Промениха маршрута на още един автобус в Пловдив!
От болницата в Пловдив подадоха първа информация за пострадалия м...
Шофьор: Бул. "Кукленско шосе" в посока центъра е непроходим


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).