31 студенти по "Теология" получиха благословия от митрополит Николай

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:06 / 29.09.2008
1268
С тържествен водосвет Пловдивският митрополит Николай даде старт на учебната 2008/2009 година за новата бакалавърска програма на ПУ "Паисий Хилендарски" - "Теология" във Философско-историческия факултет, съобщиха от висшето училище. Откриването на тази специалност е продължение на духовното дело на патрона на пловдивската Алма Матер - българския национален будител Свети Паисий Хилендарски, заяви в приветственото си слово владиката.

Очакваме в Пловдив да се оформи единен духовно-образователен комплекс, който да включва Пловдивския университет, Семинарията и митрополията, каза още Негово Високопреосвещенство. Самият той обеща да посещава занятията на студентите по богословие и да ги напътства в избраното от тях поприще - учители по религия или свещеници.

Откриването на академичната година бе в сградата на Биологическия факултет, в Стария град на ул. "Тодор Самуилов" №2, където дели един двор с АМТИИ. Неслучайно решихме да предоставим точно тази база за нуждите на новата специалност, каза зам.-ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Запрян Козлуджов. Според него мястото е стратегическо, защото в Старинен Пловдив са църквите "Света Богородица", "Св. Св. Константин и Елена", "Свети Димитър", "Света Неделя", "Света Марина".

В "Теология" по държавна поръчка са запълнени всички акредитирани бройки - 15 студенти в редовна и 16 в задочна форма на обучение, обясни доц. Козлуджов. Изучаваните предмети са заимствани от учебните програми по теология в Софийския и Великотърновския университети, чиито богослови са сред лекторите в новата специалност на ПУ "Паисий Хилендарски". Ще каним и преподаватели от Духовната семинария в Пловдив, допълни доц. Шнитер.

На церемонията освен студентите и техните преподаватели присъстваха още и пловдивски духовници, членове на Академичния съвет на университета, на християнски фондове и организации. След водосвета представители на Обществения комитет "Православни ценности" и на руския Международен обществен фонд "Единство на православните народи" дариха на владиката и на университета комплекти с религиозни песнопения и литература, които да останат в библиотеките на митрополията и на Философско-историческия факултет.

В знак на признателност за подкрепата и благословията за експедицията "Археологическо лято 2008", нейният ръководител и зам.-декан на Философско-историческия факултет доц. д-р Иван Джамбов връчи на владиката благодарствено писмо.

При разкопките край селата Искра и Драгойново археолозите от Пловдивския университет откриха над 150 находки от 11-13 век с историческа и духовна стойност,припомнят от висшето училище.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кандидатите на ГЕРБ в Пловдив: Транспортът трябва да е национален...
Пловдивски бизнесмен към шефа на полицията: Ще изляза на протест ...
Мощна офанзива на "Модър-Царевец"
Важни срокове за гласуване в подвижни секции, по настоящ адрес и ...
Съдът върна на работа бившия шеф на "Общински пазари"
Издадена е заповед да се проверят всички камери, които са засекли...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).