300 000 лева за 3 косачки в Пловдив?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
10:26 / 14.06.2023
5613
300 хиляди лева от общинския бюджет да бъдат отпуснати за закупуването на 3 роботизирани косачки, предлага директорът на "Градини и паркове“ Веселин Козарев в докладна записка до кмета Здравко Димитров.

"Ако предложението ни бъде прието, рязко ще се увеличи ефективността от нашия труд. Преди около месец за първи път в Пловдив използвахме  косачка робот за обработка на тревата в зелените площи. Взехме машината под наем, за да видим какъв е ефектът. Резултатите са впечатляващи“, коментира Козарев.

За една машиносмяна косачката робот, управлявана само от един човек с дистанционно, върши работа колкото 15 души с тримери. Ефективността ѝ е като на новозакупения голям трактор с мулчер,  с който косим тревата в коритото на Марица и големите поляни в "Тракия“.  Особено практична е за междублоковите пространства, където заради големите си габарити тракторът не може да влезе.

"Само за два дни иновативната машина окоси тревата от Братската могила по целия булевард "Свобода“ до парк "Парашутна кула“, а служителите ни, които щяха да се трудят там поне седмица, прехвърлихме да обработват по-малки вътрешноквартални терени“, даде като пример Козарев.

Според него закупуването на роботизирани косачки ще е много ценна придобивка за "Градини и паркове“, тъй като периодът на интензивно косене съвпада по време с други важни дейности – засаждането на цветя и  поддръжката на чистотата на зелените площи. Същевременно се спестява и манипулацията по събиране на окосената трева, тъй като тя и малките дървесни издънки се надробяват на много ситно.

Направеното от предприятието пазарно проучване сочи, че до около 100 хил. лв. струва една мощна и с голяма ефективност косачка робот. В тази цена се включват лебедка, предназначена за по-стръмни склонове, прикачен инвентар гребло за почистване на сняг по парковите алеи през зимата, както и самата доставка на техниката.

Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Пловдив:
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка
Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).