15-години зад решетките за жестоко убийство за пари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:57 / 24.06.2010
1957
Пловдивският окръжен съд осъди на 15 години без месец лишаване от свобода при първоначален строг режим подсъдимия Валентин Калинов, 33 г.

Той беше признат за виновен в това, че на 1 септември миналата година в с. Конуш при условията на опасен рецидив е отнел пари от владението на Стефан Якшев, 86 г., като е употребил сила и грабежът е придружен с убийството му.

Калинов е осъждан 7 пъти до момента основно за кражби.
Подсъдимият и брат му от с. Боянци познавали пострадалия Якшев. През средата на август 2009 г. двамата братя заедно със свой познат Стефан Ангелов посетили пострадалия, тъй като се били разбрали да сменят керемидите на плевнята му. Като се възползвал от това, че Якшев не го наблюдава, Ангелов влязъл в стаята и извършил кражба на парична сума, която намерил там. След като си тръгнали Ангелов споделил на братята, че в жилището на стареца има още пари, а сега отнетото се намирало в шкаф в стаята му. Той поделил откраднатите пари и се уговорили да проникнат отново в жилището на Якшев и да му вземат останалите пари.

На 1 септември Валентин Калинов седнал сам в заведение в с. Боянци и изпил известно количество алкохол. У него възникнало намерение сам да посети къщата на Якшев в с. Конуш, за да отнеме останалите пари от стареца. Придвижил се до Конуш с колелото си. Влязъл в къщата през съборената ограда от задната страна на имота. Вратата на къщата не била заключена и Калинов влязъл вътре. Намерил шкафа, където Якшев държал парите и го отворил. Вътре намерил стъклен буркан с 500 лв. Калинов в бързината изпуснал буркана, той се счупил и събудил пострадалия, който започнал да вика и да пита кой е в стаята и какво прави. Калинов взел дърво, което се намирало в стаята и започнала да нанася удари по главата и тялото на Якшев, докато го умъртвил. След това избягал.
Подсъдимият беше осъден да заплати на сина на пострадалия сумата от общо 3 000 лв. за причинените му с деянието неимуществени вреди.

Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие - с предварително изслушване без разпит на свидетелите и вещите лица пред съда. Подсъдимият признава фактическите обстоятелства по повдигнатото му обвинение. Затова му беше определено наказание под предвидения минимален размер.

Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Апелативния съд.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
24.06.2010 Съдят мъж, убил дядо за 500 лева
17.02.2010 Криминално проявен се изправя пред съда за убийство
20.01.2010 Тръгва дело за убийство на възрастен мъж
11.09.2009 Задържаха убийците на възрастен мъж
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).