1300 евро за квадратен метър в топ центъра на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
16:37 / 05.10.2020
8491
До края на годината не се очакват драстични промени на пазара на недвижими имоти, каза Анна Димитрова от агенция "Омега-А" по време на онлайн дискусия на тема "Предизвикателствата пред имотния пазар в Пловдив и Стара Загора след COVID-19", организиран от сайта imoti.net, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Всички предричаха сътресение на пазара, но април и май имаше голяма динамика и в никакъв случай не може да се говори за застой" - каза Димитрова. През периода на извънредното положение купувачите били мотивирани и за кратък срок взимали решения. При брокерите пък процесът станал по-подреден и оптимизиран.

Перспективата е динамиката да се задържи до края на 2020 г. Анализът сочи, че много хора, които живеят под наем, ще вземат решение да си купят жилище, още повече, че при настоящите лихвени нива има доста евтин финансов ресурс.

Като цяло, пазарът на недвижими имоти тази година отбеляза амплидудни състояния, анализира Димитрова Извънредното положение се е отразило на сделките, тъй като пазарът е бил на пауза. Официални данни за третото тримесечие няма, а сегашната тенденция ще следва неговото състояние. 

В Пловдив през първото и второто тримесечие е регистриран лек спад от 10% при покупко-продажбите. В Стара Загора през първите три месеца е имало 10% увеличение на покупко-продажбите, но през второто тримесечие има намаление, посочи Анна Димитрова.  

Купувачите са млади хора, на възраст 28-45 години, които искат да се сдобият със собствен дом. Това очертава търсенето на типа апартаменти - с две спални, т.е. тристайни.

При цените се забелязва повишение, тъй като има по-голямо търсене, отколкото предлагане.

Пандемията се отрази най-много при наемите и при тях се забеляза замразяване, въпреки че Пловдив и Стара Загора са университетски градове, допълни Димитрова.

Брокерите регистрират повишен интерес към къщи извън Пловдив и Стара Загора. "Тази тенденция се открои много ясно от момента на заключването ни. Започна със силен интерес към инвънградски къщи, малки, с дворчета или в Родопите. Това повишава цените на имотите. Отделно инвеститорите намериха тази пазарна ниша" - коментира Анна Димитрова.

Даниела Иванова от Пощенска банка допълни, че в Пловдив над 50% от финансираните сделки са за ново строителство и монолит. Цената в топ центъра на Пловдив е 1200-1300 евро за кв.м.

Клиентите обичайно осигуряват 15% самоучастие при взимане на кредит за покупка на имот. След извънредното положение обаче на пазара е изкаран свободен финансов ресурс и хората са увеличили размера на самоучастието си. Много стари клиенти на банката са потърсили втори имот, с още едно помещение, с тераси или къщи в периферията, с презумпцията да се работи и учи откъщи.

Предпочитани са готови къщи с градини в селата Марково, Белащица, Куклен, Брестовица и други села до 5-6 км от Пловдив. Подобна е ситуацията и в Стара Загора, където е увеличено търсенето в Старозагорските минерални бани, Малката Верея, Пряпорец и др.

Интересното при пазара в Стара Загора е, че въпреки високите заплати на жителите, пазарът на недвижими имоти е с по-малък ръст от Пловдив. В Стара Загора се предпочита старо строителство преди 2015 г., това са 65% от сделките. Най-желаните райони са "Трите чучура" и "Железник", като имотите там са с добри цени и добра инфраструктура. 

Пазарът на имоти във Варна по ръст изпреварва този в София, а в Бургас има застой, допълни Даниела Иванова.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).