120 математици от 11 държави идват на конференция в ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:37 / 09.12.2010
1663
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
120 математици от 11 държави ще участват в 40-ата юбилейна международна конференция "REMIA 2010" на Факултета по математика и информатика на ПУ "Паисий Хилендарски" от 10 до 12 декември. Проявата е под патронажа на кмета на Пловдив Славчо Атанасов, съобщи деканът на факултета доц. Асен Рахнев.

Присъствието на учени и лектори от Финландия, Франция, Ирландия, Мексико, Португалия, Русия, Румъния, Украйна, Великобритания, САЩ и България превръща "REMIA 2010" в научен и образователен форум с международно значение, категоричен е доц. Рахнев.

Той уточни, че Интернационалният научен комитет на конференцията е рецензирал постъпилите трудове и е одобрил 14 доклада по покана и 51 научни съобщения в 4 секции: "Математика", "Информатика", "Образование по математика" и "Образование по информатика и информационни технологии".

В рамките на конференцията ще се проведе и дискусия на тема "Математиката и информатиката - настояще и бъдеще". Тя ще бъде председателствана от петима от най-известните академици у нас - акад. проф. дмн Благовест Сендов, акад. проф. дмн Петър Кендеров, акад. проф. дмн Иван Попчев, акад. проф. дмн Стефан Додунеков и акад. проф. дмн Петър Попиванов.

Тази година Факултетът по математика и информатика на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" отбелязва своята 40-годишнина. На това събитие е посветена юбилейната конференция "Research and Education in Mathematics, Informatics and their Applications - REMIA 2010". (Науката и образованието по математика, информатика и техните приложения). Затова деканът доц. дмн Асен Рахнев ще открие конференцията с тържествено слово, посветено на 40 години от основаването на Факултета по математика и информатика, обясниха от висшето училище.

Факултетът по математика и информатика е първият самостоятелен факултет в половинвековната история на ПУ "Паисий Хилендарски". Създаден е като Математически факултет през 1970 г., а от началото на 1990 г. носи сегашното си наименование. Днес той е утвърден и авторитетен център за научни изследвания и подготовка на специалисти в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. В него работят около 90 висококвалифицирани преподаватели, 11 професори и 33 доценти, 6 доктори на науките и 46 доктори.

Годишно ФМИ обучава около 2000 студенти за придобиване на бакалавърска и магистърска степен по специалности от професионалните направления "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Педагогика на обучението по математика, информатика и информационни технологии". Факултетът предлага разнообразни докторски програми, като в момента по тях се обучават около 50 докторанти. Всички направления и специалности във ФМИ са акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация с най-високата оценка за срок до 2014 г.

ФМИ се гордее с възпитаниците си, реализирали се успешно не само у нас, но и навсякъде по света. Те са изявени научни работници и преподаватели във висши училища, ръководители на катедри, факултети, университети. Хиляди са успешни учители, директори на училища, експерти и ръководители в областта на образованието. Много са висококвалифицираните специалисти в различни фирми и водещи компании в областта на информатиката и информационните технологии, в банки и застрахователни дружества, в икономиката и търговията, в научноизследователски групи. Не са малко и реализиралите се като политици и държавни ръководители в регионален и републикански мащаб - кметове, областни управители, депутати, посланици, заместник-министри, министри и вицепремиери.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сведохме глави пред паметта на Ботев и загиналите за Свободата
Пловдив почете Ботев и загиналите за свободата на България
От Пловдив: Болезнен разказ на една почернена майка на моторист
Шофьор паркира в парк в Пловдив. Сигналът изпокара хората в мрежа...
ЧСИ пусна за продан цяла сграда с апартаменти в Пловдив, собствен...
Tройно скача цената на таксиметровите услуги в Пловдив, увеличава...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).