1 година условно за трезвен водач, убил пиян пешеходец

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
14:12 / 09.02.2017
11817
Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Христо Петков на 1 година лишаване от свобода, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК отложи изпълнението на наказанието от изпитателен срок от 3 години.

Христо Петков бе признат за виновен в това, че на 22.12.2015 г. около 20,00 часа на републикански път III-642 при управление на МПС лек автомобил "Мицубиши Спейс стар" в посока от север на юг, от с. Калояново, област Пловдивска, към гара Калояново е нарушил правилата за движение - чл. 20, ал. 2, изр. 2 от ЗДвП и по непредпазливост е причинил смъртта на М.Р. от с. Дълго поле, починал на 8.2.2016 г. в Пловдив, като след деянието е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия, - престъпление по чл. 343а, ал.1 б. "Б", вр. чл. 343, ал. 1, б. "В", вр. чл. 342, ал. 1, вр. чл. 373, ал. 2 от НК, вр. чл. 58а, ал. 1, вр. чл.54, ал. 1 от НК.

На основание чл. 343г, вр. чл. 37, ал.1 т.7 от НК лишава подсъдимия Христо Петков от право да управлява МПС за 8 месеца.

На 22.12.2015 г. вечерта около 19,50 - 20 часа подсъдимият Христо Петков и свидетелят Н.М. тръгнали с лек автомобил "Мицубиши" от Хисаря към Пловдив. Движението се осъществявало при намалена видимост - в тъмната част на денонощието, на къси светлини, в дясната лента на пътното платно със скорост от около 74 км/ч. 

По същото време в същия участък на пътя и в същата посока около средата на пътното платно се движел пешеходецът М. Р. Той бил в пияно състояние и се прибирал към дома си в с. Дълго поле, обл. Пловдив.

Петков екстрено задействал спирачната система на автомобила на разстояние от около 41-42 м от пешеходеца и отклонил автомобила наляво. Въпреки това последвал удар. След блъскането на пешеходеца подсъдимият Петков веднага се обадил от мобилния си телефон на центъра за спешни повиквания 112 и съобщил за случилото се. 

Той и свидетелят Н.М. слезли от колата и отишли при пострадалия. След около 5-6 минути покрай мястото случайно минала линейка, която превозвала пациенти от Хисаря към Пловдив. Шофьорът спрял до пострадалия и медицинско лице му оказало помощ.

Малко по-късно пристигнала специално изпратената за инцидента линейка. С помощта на подсъдимия Петков и свидетеля Н.М. пострадалият М.Р. бил качен на носилката и откаран за лечение в КАРИТ при УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД Пловдив. 

Там му била взета кръвна проба за алкохол, която отчела 1,33 на хиляда. На мястото на произшествието пристигнали служители на РУ на МВР - Хисаря, които изпробвали за употреба на алкохол с техническо средство дрегер подсъдимия Христо Петков. Апаратът отчел 0,00 на хиляда, т.е. липса на алкохол в издишания въздух.

Въпреки оказаната му високо квалифицирана медицинска помощ, на 8.2.2016 г. М.Р. починал в болничното заведение. На днешното съдебно заседание подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, и делото се разгледа по реда на "съкратено съдебно следствие". Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.


Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).