1 година условно за шофьора, прегазил жена с автобус №17 в Кючука! (18+)

Автор: Васил Динев
Коментари (23)
16:01 / 10.10.2017
19259
1 година условно с 3 години изпитателен срок е присъдата на шофьора на автобус по линия №17 Здравко Ашиков, който прегази жена на кръстовището на бул. "Никола Вапцаров" и ул. "Стефан Стамболов", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Наказанието е взето при отчитане смекчаващи отговорността обстоятелства, но присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок, посочиха от Съда.

На 19 октомври 2016 г. в Пловдив, обвиняемият Здравко управлявал автобус, марка "Исузу", по линия на градския транспорт, като се движел по дясната лента на платното на бул. "Никола Вапцаров", в посока от запад на изток.

Пътната настилка била суха, видимостта - много добра. Автобусът се приближил до кръстовището на бул. "Никола Вапцаров" и улица "Стефан Стамболов". На това място имало трайно очертана, с две прекъснати линии, пешеходна пътека. Водачът Здравко А. намалил скоростта на автобуса, но не спрял напълно. По това време пешеходката С. Г., на 61 г., се намирала на десния южен тротоар, откъдето предприела по пешеходната пътека пресичане на платното за движение, от дясно на ляво пред автобуса.

Тя навлязла в платното за движение на червен сигнал на светофара и се намирала до предната част на автобуса, като водачът не е имал добра видимост през стъклото на първата врата. Автобусът в този момент спрял на червен сигнал на светофарната уредба. С.Г. се придвижила малко в неговата посока и навлязла пред автобуса. В този момент светофарът за автобуса светнал червено-жълт сигнал и обвиняемият потеглил, но след една секунда настъпил удар на предната дясна част на автобуса в лявата страна на С.Г., като тя паднала на земята и била прегазена.

Според съдебно-медицинската експертиза С.Г. е починала от тежка черепно-мозъчна травма. Според автотехническата експертиза скоростта на автобуса непосредствено преди задействане на спирачната система и след удара в тялото на жената е била 15 км/ч. Ударът е настъпил при зелен сигнал на светофара - за автобуса и при червен сигнал - за пешеходката. Водачът на автобуса е имал частично ограничение на видимостта, като на предния десен ъгъл на обзорното стъкло на автобуса била поставена правоъгълна табела с означение на линията, по която се движел автобуса и по този начин била ограничена видимостта зад пешеходката на височина 1,85 м от пътното платно.
Според вещите лица основното задължение на водача е да наблюдава непрекъснато наличието на пешеходци, пътници, други превозни средства и евентуални препятствия по пътя чрез монтираните външни огледала за обратно виждане, като чрез дясното - обвиняемият Здравко А. е могъл да възприеме пресичащата пешеходка, да намали скоростта и да спре, за да премине тя. По делото са разпитани свидетели, извършени експертизи, иззети веществени доказателства и други.

Видеото не е подходящо за лица под 18 години, хора с лабилни нерви и здравословни проблеми, както и за бременни жени.




Виж коментарите (23)

Още по темата (6):
29.08.2017 Ще има дело срещу шофьора на автобуса, убил жена в Кючука! Ето как е станало всичко! (18+)
20.10.2016 Ексклузивно: Видео от инцидента, при който автобус уби жена, разкрива истината (18+)
20.10.2016 Ясна е самоличността на жената, която загина под гумите на автобус вчера в Пловдив
19.10.2016 Извънредно: Очевидци разказаха какво са видели секунди след смъртоносния сблъсък
19.10.2016 Полицията излезе с информация за фаталния инцидент в Пловдив
19.10.2016 Ексклузивно: Кървав инцидент в Кючука! Читател: Има загинал, гледката е
ужасна!
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).