Взеха решение за всички нови сгради в ЕС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:53 / 13.03.2024
2892
Всички нови сгради в ЕС от 2030 г. следва да бъдат с нулеви емисии, а новите сгради, които се ползват от публични органи или са тяхна собственост, трябва да възприемат тези изисквания още от 2028 г.  Изключение е възможно за селскостопанските сгради и сградите, които са част от културното наследство. Мерките са част от процедурата за преразглеждане на Директивата относно енергийните характеристики на сградите, като текстовете бяха приети днес от Европейския парламент с мнозинство.

Директивата цели до 2030 г. значително да се намалят емисиите на парникови газове и потреблението на енергия в сградния сектор и постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. Предвижда се и саниране на повече сгради с лоши характеристики.

Ако е технически и икономически удачно, до 2030 г. държавите членки ще трябва постепенно да разположат слънчеви инсталации при строителството на обществени и жилищни сгради.

Постепенно премахване на котлите, захранвани с изкопаеми горива

Страните в Общността трябва да приемат мерки за декарбонизиране на отоплителните системи и постепенно премахване на изкопаемите горива при отоплението и охлаждането до пълното премахване на котлите до 2040 г. 

Директивата беше приета с мнозинство. За да стане закон, трябва да бъде официално одобрена от Съвета на ЕС.

В края на 2021 г. Европейската комисия прие законодателно предложение за преразглеждане на Директивата относно енергийните характеристики на сградите като част от така наречения пакет "Подготвени за цел 55“. С нов Европейски закон за климата (юли 2021 г.) целите за 2030 г. и 2050 г. бяха утвърдени под формата на обвързващо европейско законодателство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел си иска заложниците
Израел предложи прекратяване на огъня 
Московската патриаршия срещу няколко наши митрополити, сред които...
Признаха Доналд Тръмп за виновен по дело
Арести в Гърция, ако нарушите някои правила
Голям пробив в медицината! Излекуваха диабет за първи път


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).