Военни излизат по улиците на Белгия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:46 / 18.01.2015
2868
Белгия изпраща от днес стотици войници да охраняват възможни мишени на терористични нападения, включително еврейски обекти и дипломатически мисии, след операцията срещу ислямистка група, заяви днес министърът на отбраната Стевен Вандепут, цитиран от Ройтерс.

До 300 военни ще бъдат разположени на места като посолствата на САЩ и Израел в Брюксел и институциите на Европейския съюз и НАТО.

"Много е важно да кажа, че това не беше просто решение, но беше необходимо в момент, когато полицията е свръхнатоварена, армията да влезе в поддържаща роля", заяви Вандепут.

Войниците ще подпомагат полицията поне до четвъртък, когато властите ще направят преглед на нивото на заплаха в страната, което тази седмица беше повишено до трета степен от възможни четири.

Сред местата, които ще бъдат охранявани от военните в Брюксел, е еврейският музей, където при ислямистко нападение през май миналата година бяха убити четирима души.

Войници ще бъдат изпратени и във втория по големина белгийски град Антверпен, където има голяма еврейска общност. "В Антверпен е най-голямата заплаха", каза Вандепут, имайки предвид еврейската общност. "Това е също така мястото, където хората са най-разтревожени", заяви той.

Войници с автомати бяха разположени да пазят пред еврейски училища в Антверпен, а в Брюксел - пред институциите на ЕС и НАТО.

Малко по-късно днес стана ясно, че полицията в Гърция е задържала предполагаемия "мозък" на предотвратените атентати в Белгия, съобщиха белгийски медии.

В Атина са били заловени четирима предполагаеми терористи, сред които и мъж на 27 години, за когото се твърди, че е направлявал двамата братя, разстреляни при специална операция в белгийския град Вервие в четвъртък.
Идеологът на предотвратеното нападение е свързан с терористичната групировка "Ислямска държава" и бил в Сирия, откъдето се е завърнал наскоро. Белгийските медии допълват, че предотвратеният атентат е бил планиран за вчера и е възможно да е бил свързан с разпространяването на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо".

Малко преди антитерористичната операция в четвъртък вечер беше съобщено, че продавачи на вестници в Белгия са получили заплахи да не разпространяват изданието, а по-късно бе пояснено, че автори на заплахите са били застреляните във Вервие терористи.


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
17.05.2015 Скандали тресат "Шарли Ебдо" заради даренията
24.01.2015 На Капитан Андреево разделиха бебе от майка-джихадистка
18.01.2015 Радикални ислямисти подготвят терористични атаки в Берлин и Дрезден
18.01.2015 "Je suis Charlie" стана един от най-популярните хаштагове в "Туитър"
16.01.2015 Въоръжен мъж взе заложници в пощенски клон в предградие на Париж
16.01.2015 Бомбена заплаха в Париж
Още новини от Международни новини:
Четиридневната работна седмица започва лека-полека да става реалн...
Гореща вълна от Африка връхлита Балканите: 39 градуса в Гърция!
Почина актьор от велик филм
Уникални кадри от природен феномен, наблюдаван и в България
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Почина бизнесменът, смятан за "инвестиционната легенда" на всички...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).