В Македония се дразнят, че няма българска реакция на премиерата на филма "Трето полувреме"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:20 / 17.09.2012
5958
"Нито българи видяхме, нито антибългарски филм или антимакедонски послания чухме на премиерата на "Трето полувреме" при откриването на фестивала "Братя Манаки" в Битоля", коментира македонският вестник "Вечер". Според изданието премиерата е била посрещната с овации от публиката.

На пресконференцията Митревски е показал пакет с документи, които съдържали фактите от филма. Сред тях били - законът за защита на нацията от онова време, документи, които показвали, че България е закарала евреите от Македония в концлагерите и договор за депортиране на 20 000 евреи от Македония, Тракия и България, което според Митревски било доказателство, че "България не е спасила евреите", допълва "Утрински вестник".

"България мълчи след премиерата на филма "Трето полувреме" в Битоля", коментира и македонското електронно издание МКД.мк.

Филмът "Трето полувреме" на режисьора Дарко Митревски, който разказва за депортирането на македонски евреи в лагерите на смъртта на фона на любовна история, беше показан на фестивала "Братя Манаки" в Битоля. Според българската страна филмът тенденциозно интерпретира факти от историята, вменявайки на България вина за депортирането на евреите.

В коментар за филма българският министър-председател Бойко Борисов каза по-рано, че България е спасила всичките си евреи и че "ние нямаме по-близка страна от Македония".


Виж коментарите (8)
Още новини от Международни новини:
Схемата, при която петима българи извършиха най-голямата кражба н...
Защо българин участва в поставянето на пет ковчега пред Айфеловат...
The Times: Инспектор Васил Панайотов, който разкри измамата за ми...
Потомка на български евреи стана президент на една от най-големит...
Кошмар: Наводненията в Германия взеха първата си жертва
Ужас в Истанбул, срути се сграда, има затрупани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).