Учени: Транзитен транспорт Турция-Германия е хуманното решение за бежанците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:08 / 14.03.2016
4164
Огромен интерес предизвика двудневен международен форум, който събра 142-ма чуждестранни и 28 български учени от различни страни на дискусия, посветена на Балканите и Близкия Изток.

Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив бе домакин и генерален партньор на Университета "Намик Кемал" - Текирдаг, Турция. По време на откриването ко - президентите на конференцията проф. д-р Расим Йелмаз и проф. д-р Димитър Димитров изтъкнаха важността на науката като основен фактор за решаване на проблемите на съвременния свят. 

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че политика на Академичното ръководство на ВУАРР е да ангажира научните среди със задълбочен анализ на актуалните обществени проблеми и предлагане на обосновани варианти за решения. 

Няма по-важен приоритет за учените от експертната помощ, която трябва да предлагат на обществото в кризисни периоди. А сега Близкият Изток и Балканите са най-кризисния регион в света. 

От конференцията стана ясно още, че актуалния проблем с кризата с мигрантските потоци през Балканите би могла да има своето хуманно решение. Транзитен коридор от Турция директно до Германия е прагматично и хуманно решение за възникналите проблеми. 

Беше дискутирано още, че през миналия век съществуват подобни практики за транспортиране на компактни групи от хора с различни транспортни средства. В съвременния свят с развитието на въздушния транспорт подобна практика би съкратила значително логистиката и разходите.

В рамките на два дни (12 и 13 март), 2016 г. конференцията на тема: International Balkan and Near Eastern Social Sciences събра на едно място изтъкнати изследователи на социални и поведенчески науки от България, Турция, Азербайджан и Украйна. 

В общо 14 научни сесии участниците от 25 университета представиха най-новите изследвания в областта на социалните науки, икономиката, управлението, финансите, регионалното развитие, туризма, информационните технологии, земеделието и агробизнеса. 

Учени от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите участваха в конференцията с разработки в сферата на човешките ресурси, туризма, развитието на пазарите, мениджмънта, иновациите в информационните технологии, висшето образование, развитието на регионите.

Ректорът на ВУАРР проф. д-р Димитър Димитров и зам.-ректорът проф. д-р Марияна Иванова получиха почетни знаци - плакети от организационния комитет в знак на признателност за доброто партниране и отличното домакинство на престижния форум.

Висше училище по агробизнес и развитие на регионите партнира с десетки университети областта на образованието, научните изследвания и експертната помощ за обществените сектори.

Виж коментарите (2)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).