Учени: Повечето ракови заболявания се дължат на лош късмет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:17 / 03.01.2015
3576
Повечето случаи на разболяване от рак са в резултат на чист лош късмет, отколкото на нездравословен начин на живот, диета или дори наследени гени. Това показват данните от ново проучване, съобщава вестник The Guardian. Случайните мутации, ставащи в ДНК при деленето на клетките, са виновни за две трети от случаите на рак при възрастните сред широк кръг от тъкани. Останалата една трета е заради околната среда или дефектни наследени гени.

Но учените предупреждават, че вредният начин на живот може да допълни "фактора лош късмет". Изследователите са анализирали данните за броя на деленето на самостоятелно обновяващите се стволови клетки, ставащо при един средно продължителен живот при 31 вида тъкани. Резултатите са сравнени със заболяванията от рак при същите тъкани.

Сериозна корелация се наблюдава при нивото на делене на стволовите клетки на определена тъкан и вероятността за развитие на рак при същата тъкан. Колкото повече се делят клетките, толкова по-вероятно е да се получи разбъркване на генетичния код, което води до повишен риск от рак.

Като цяло, проучването е открило, че обикновените мутации при делене на стволови клетки може да обясни около 65% от случаите на рак.


Виж коментарите (5)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).