Сърбите бесни: За Каталуния не може отцепване, а за Косово може! Двоен аршин!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (40)
11:37 / 03.10.2017
5645
Случаят с Каталуния е пример за двойните аршини на ЕС, заяви сръбският президент. За Каталуния - не може отцепване, за Косово може, е смисълът ба думите му. Вучич свика спешно консултации с правителството по повод становището на Европейската комисия, че референдумът за независимост на Каталуния е незаконен, съобщи националната телевизия РТС, цитирана от БТА.

"Въпросът на всеки гражданин на Сърбия към Европейския съюз днес е как в случая с Каталуния не важи референдумът за независимост, а в случая с Косово отцепването е възможно, и то без референдум", заяви Вучич на пресконференция след среща с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

Вучич припомня, че ЕС е обявил независимостта на Косово за законна и 22 страни членки са легализирали отцепването, "рушейки европейското право, върху което се гради европейската политика". Гърция все още не е признала независимостта на Косово.

Вучич подчерта, че случаят с Каталуния е най-добрият пример за "двойните аршини и лицемерието" на световната политика.

"Сега поне е ясно колко е трудно да се опази независимостта на Сърбия. Нека всички, които оказват натиск върху нашата страна, сега си направят почивка и се заемат с мечката пред своите врати", заяви Вучич.

Президентът съобщи още, че е изпратил писмо на испанския крал Фелипе Шести и на премиера Мариано Рахой, в което потвърдил, че Сърбия подкрепя суверенитета и целостта на Испания, както и Испания е подкрепяла и продължава да подкрепя териториалната цялост на Сърбия.

Междувременно графити "Войводина е Каталуния" се появиха вчера на много места в автономната област Войводина, някои от които подписани от организация, представяща се като "Млада Войводина", предаде "Танюг". На места е изрисувано и знамето на Каталуния. Графити са изписани в Нови Сад, Зренянин, Бачка Топола, Суботица, Сента, Кикинда.


Виж коментарите (40)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).