СЗО: Дизеловите двигатели причиняват рак

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
12:47 / 13.06.2012
3123
Световната здравна организация алармира, че изпаренията от дизелови двигатели причиняват раково заболяване. За опасността е предупредил Центърът за изследвания на рака към организацията.

Експертите призоваха международната общност да се заеме с проблема в най-скоро време и да предприеме бързи мерки за ограничаване на дизеловите изпарения.

"Газовете от дизелови двигатели причиняват белодробен рак", обяви Кристофър Портие - председател на работна група към Международната агенция за изследвания на рака. По думите му този тип изпарения са свързани и с рака на пикочния мехур. СЗО отбелязва, че огромна част от световното население е изложено на изпарения от дизелови двигатели ежедневно, независимо дали става чрез работното им място или чрез атмосферния въздух и това трябва да се промени незабавно.

Съобщението вероятно ще предизвика объркване сред автомобилостроителите. СЗО вече премести изгорелите дизелови газове от група 2А на вероятните канцерогени в група 1 на субстанциите, които категорично имат връзка с раковите заболявания.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (7)
Още новини от Международни новини:
От един от най-популярните курорти в света: Туристи, вървете си в...
В Израел вият сирени за въздушна опасност
Евакуираха почти 800 000 души в Бангладеш
Изпитът за шофьорска книжка в Илинойс – скоро и на български
Часове преди да изнесе концерт: Рап звезда е арестувана за трафик...
Българи останаха без багаж в Мадрид, свалили им го от самолета, з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).