САЩ обявиха война на "Ислямска държава"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:33 / 13.09.2014
2946
САЩ са във война с "Ислямска държава" по начина, по който воюват и с Ал Кайда. Думите са на говорителя на Белия дом Джон Ърнест и влизат в противоречие с казаното от държавния секретар Джон Кери, че международната коалиция срещу ислямистката групировка ще провежда антитерористична операция в Ирак и Сирия. Вашингтон обяви, че няма да си сътрудничи с режима на сирийския президент Башар Асад при ударите срещу джихадистите.

САЩ се намират в състояние на война с ултрарадикалната ислямистка групировка "Ислямска държава". Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

"Съединените щати се намират в състояние на война с "Ислямска държава", както и с Ал Кайда. Не правя грешка, когато казвам, че ние, не само САЩ, но и широка международна коалиция, включваща правителства, доминирани от сунитите в региона, и наши съюзници в цял свят се обединяваме, за да посрещнем тази заплаха.", заяви Джош Ърнест - говорител на Белия дом.

Думите на Ърнест будят донякъде почуда, тъй като са в противоречие с казаното по-рано от държавния секретар Джон Кери, че САЩ не се намират във война с "Ислямска държава", като действията срещу джихадистите трябва да се възприемат като антитерористична операция.

Стратегията за борба срещу "Ислямска държава" бе обявена от президента Барак Обама на 11 септември. В широката международна коалиция начело със САЩ ще се включат десетки държави, включително и арабски. Последното успя да издейства по време на близкоизточната обиколка на Кери. Турция няма да участва във военни действия, но ще помага с логистика и хуманитарна помощ.

"Спокоен съм, че това ще бъде широка коалиция с участието на арабски, европейски държави, Съединените щати, други ще допринесат във всеки един аспект към стратегията на президента Обама за унищожаване на ИД.", обяви Джон Кери.

САЩ няма да изпращат сухопътни войски в Ирак, а ще засилят въздушните удари срещу ИД, подчерта Обама при обявяване на стратегията си. Ще се търси и сътрудничество с "умерената и проверена" опозиция в Сирия. Вашингтон обаче категорично отхвърля сътрудничество с режима на Башар Асад, въпреки настояването на Дамаск да бъде включен в международната коалиция срещу джихадистите.


Виж коментарите (2)

Още по темата (104):
07.01.2023 В Истанбул са задържали членове на "Ислямска държава", подготвяли терористична атака в новогодишната нощ
13.10.2017 Командир на ИДИЛ арестуван в София
12.10.2017 Убиха "Бялата вдовица" на ИДИЛ
09.06.2017 "Ислямска държава" заплаши Балканите
23.03.2017 Военният министър: Случилото се в Лондон показва, че трябва да сме бдителни
27.01.2017 Арабист: У нас обучават терористи, даваме им оръжие
Още новини от Международни новини:
Картина на Караваджо, струваща милиони, ще бъде изложена в музей ...
Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банката на Пале...
Русия обяви за издирване украинския президент
В Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица, а уж били мързеливи
На Велика събота Благодатният огън слезе в Йерусалим
Отвлякоха българка в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).