Русия тихомълком премести границата си с Грузия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:49 / 12.07.2017
5276
Русия тихомълком премести границата си с няколкостотин метра навътре в Грузия, съобщи британският в. "Индипендънт".

Според местни медии войските на Кремъл са преместили граничния знак навътре в окупираната територия на Южна Осетия. Това се е случило миналата седмица в навечерието на срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп на срещата на Г-20.

Грузинската служба за сигурност определи действието като "нелегално": "Това нарушава фундаменталните права на местните жители и земеделци и директно накърнява сигурността".

Президентът на Грузия Гиорги Маргелашвили заяви, че е разгневен и призова международната общност да предприеме действия.

Споровете между Русия и Грузия датират още от 18 век. Те се задълбочават след разпада на СССР, когато в Абхазия и Южна Осетия се зараждат сепаратистки настроения, насърчавани от Москва. След тежки боеве през 1992-1993 година Грузия губи контрола върху голяма част от двете области. А Тбилиси, подтикнат от страха към Русия, търси помощта на американците.

През 2008 година Грузия бомбардира Южна Осетия. В отговор руските части нахлуват в областта и успяват да изтласкат грузинските сили. След няколкодневна война двете страни се договарят да спрат огъня. А Русия разполага военни бази в Абхазия и Южна Осетия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).