Русия се прощава с Борис Немцов, не пускат чужди политици на погребението

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:41 / 03.03.2015
1695
В Русия изпращат в последния му път видния опозиционер Борис Немцов, убит на метри от Кремъл на 27 февруари. Висшето ръководство на Руската федерация няма да присъства, но на поклонението, опелото и погребението ще присъстват много опозиционни лидери и политици и обикновени граждани, както и чужди посланици. Същевременно Москва забрани на някои чужди политици да пристигнат за погребението на Немцов.

Русия се прощава с опозиционера и бивш вицепремиер на страната Борис Немцов, който на 27 февруари бе застрелян в центъра на Москва. Прощаването с Немцов ще се състои в центъра "Сахаров". След това ще бъде направено опело, а по-късно през деня политикът ще бъде погребан в Троекуровското гробище в Москва.

Никой от висшите ръководители на Русия няма да посети поклонението и погребението на убития в петък опозиционен политик Борис Немцов, но за сметка на това паметта му ще почетат посланиците на всичките 28 държави от ЕС. Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев няма да присъстват, едва ли ще отиде и някой от вицепремиерите, съобщи телевизия РБК. В Съвета на федерацията (горната камера на парламента) не предвиждат да изпращат официални представители, макар че е възможно някои сенатори да отидат в лично качество. Сред тях няма да е Анатолий Лисицин, сенатор от Ярославълска област, където Немцов бе депутат в местния парламент, който се оправда с това, че е в избирателния си район в момента.

Руските власти не позволиха на председателя на полския Сенат и на латвийска евродепутатка да присъстват на погребението на Борис Немцов. Съд в Москва пък не разреши на опозиционния лидер и брогър Алексей Навални да присъства на погребението, Навални се намира под арест. Председателят на полския Сенат Богдан Борусевич съобщи, че руските власти са му отказали разрешение да присъства на погребението на убития руски опозиционер във вторник в Москва, предаде Франс прес.

В същото време и на депутатата в Европейския парламент от Латвия Сандра Калниете бе отказано на московското летище Шереметиево да влезе в Русия, съобщи самата тя на агенция Бе Ен Ес. Латвийското консулство получило разяснение, че Калниете ще бъде качена на следващия самолет.


Виж коментарите (1)

Още по темата (9):
03.03.2015 Русия се прости с Борис Немцов
02.03.2015 Лавров: Подлото убийство на Борис Немцов ще бъде разследвано строго
02.03.2015 Коритаров: Немцов беше живото изобличение на зараждащия се руски нацизъм
01.03.2015 Приятелката на Борис Немцов, която бе свидетел на убийството му, изчезна
01.03.2015 Установиха външността на килъра на Немцов
01.03.2015 Траурно шествие в Москва в памет на Борис Немцов
Още новини от Международни новини:
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?
Пуснаха жалби срещу платформа за пазаруване
Премиерът на Словакия Роберт Фицо е поставен в изкуствена кома
44 земетресения край гръцки остров само тази сутрин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).