Ром от "Столипиново" не може да се върне в България, Франция не го пуска

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
10:37 / 30.08.2010
2460
"Франция трябва да пусне сина ми да се прибере. Той не е убиец, та да му задържат документите за самоличност", оплака се Георги Стоянов от "Столипиново". Броени дни след като Саркози върна наши роми, пловдивчанинът Димитър Стоянов не може да се завърне в България заради глоба в градския транспорт.

Той заминал преди два месеца за Париж заедно с още двама приятели от махалата. Настанили се в палатков лагер край френската столица и заработвали като хамали. Работата обаче била за ден-два и скоро групата останала без пукнато евро. Преди 20 дни Димитър тръгнал към обществена баня, за да се изкъпе. Качил се в метрото, но контрольор го спипал да пътува без билет. Наложил му глоба 70 евро, но Димитър не можал да я плати и му прибрали личната карта и паспорта, разказа бащата Георги.

"Сега синът ми е господин никой зад граница, без документи и без самоличност. Нито може да се върне, нито да получи пари, ако му ги изпратя по банка", ядосва се Георги. Синът му не говорил френски и не можел да обясни, нито да се разбере с френските власти.

След като се свързал с ромска фондация по интернет, пловдивчанинът споделил, че потърсил помощ от българското посолство. Оттам го успокоили, че плати ли си глобата, френските власти ще му върнат документите веднага.

"Как да го направи, като без документи не може да работи в Париж. Може само да го арестуват на улицата. Чуваме се всеки ден по телефона и интернет. Каза ми, че се чувства зле. Бедства, мръзне в палатка и е без пари дори за храна. Той е баща на две деца и е съгласен да му бият черен печат, но да го пуснат да се прибере", допълва Георги.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (7)
Още новини от Международни новини:
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).