При фалит на Гърция вълна от емигранти залива Западна Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
11:16 / 17.06.2012
2111
Европейските лидери вече не са склонни да толерират поведението на Гърция, твърди икономистът Ясен Георгиев. Той счита, че с всеки изминал ден вероятността Европа да жертва южната ни съседка и страната да обяви фалит, а впоследствие да излезе от еврозоната, става все по-сериозна.

Едва ли партньорите от еврозоната ще искат един техен член, бил той е непослушен от днес за утре да обяви фалит. Затова вероятно ще е контролиран фалит, постепенно. Ще има приватизация, разпродаване на каквото може, за да има средства в хазната, обясни Ясен Георгиев.

Съдбата на Гърция в момента е в нейните собствени ръце. В неделя гърците излизат на решаващ вот, а Европа тръпне в очакване на резултатите от него.

Изборите ще се състоят само месец, преди средствата в държавната хазна да се изчерпят.

Гърция разполага с по-малко от 2 милиарда евро, който ще стигнат за изплащане на пенсии и заплати само до 20 юли.

Това може да принуди гърците да потърсят нови банкови заеми.

Може да се предположи, че ще се стигне не само до замръзяване на банковата система, но и на кредитните сделки. Тогава много от гръцките фирми няма да имат оборотен капитал и ще са принудени да фалират. Това ще увеличи безработицата, която и сега е 22%. Ще има и вълна от емигранти към Западна Европа, каза икономистът.

Дори и в момента младежката безработица в Гърция е над 50%.

За разлика от българите, гърците, като граждани на страна стар член на ЕС, нямат ограничения и могат свободно да работят във всички европейски страни.


Виж коментарите (5)
Още новини от Международни новини:
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).