Председателят на ЕК призова за създаването на европейска армия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
11:07 / 08.03.2015
1347
ЕС се нуждае от собствени въоръжени сили, които биха спомогнали за формирането на обща външна политика и политика на сигурност. Това заяви в интервю за германското издание "Велт ам Зонтаг" председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. По думите му с такава армия ЕС ще може да реагира на всяка външна заплаха, към който и да е от членовете на Съюза, а също така да покаже на Русия, че се отнася сериозно към отстояването на своите ценности.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС се нуждае от собствени въоръжени сили, които биха спомогнали за формирането на обща външна политика.

"Такова армия би ни помогнала да сформираме обща външна политика и политика на сигурност, а също заедно да носим отговорността на Европа за събитията в света", казва Юнкер, цитиран от "Велт ам Зонтаг".

Според него с такава армия ЕС ще бъде в състояние да отговори на заплахите срещу страните-членки на ЕС и съседните държави.

Според вестника предложението на Юнкер вече е намерило подкрепа сред депутатите от Бундестага. Според ръководителя на комисията по външни работи в Бундестага Норберт Ретген, е дошло времето за създаване на такава армия.

САЩ и ЕС многократно наложиха санкции срещу Русия заради конфликта с Украйна. Преди дни САЩ продължиха с една година санкциите срещу Русия.

По отношение на политическата и икономическа ситуация в Гърция Юнкер казва следното: "Европейската комисия се придържа към позицията, че Гърция никога няма да напусне еврозоната".

"Никой от тези, които носят политическа отговорност в Европа, не разработва сценарии за излизане на Атина от валутния съюз. Тази страна е член на еврозоната и ще си остане такава", казва още председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той обаче за пореден път подчертава, че гърците трябва да се придържат към поетите ангажименти и да продължат реформите.


Виж коментарите (18)
Още новини от Международни новини:
Роберт Фицо направи първо изявление след покушението: Убиецът беш...
Това е най-високоплатеният изпълнителен директор в света
Схемата, при която петима българи извършиха най-голямата кражба н...
Защо българин участва в поставянето на пет ковчега пред Айфеловат...
The Times: Инспектор Васил Панайотов, който разкри измамата за ми...
Потомка на български евреи стана президент на една от най-големит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).