Освободиха предсрочно от затвора Ивайло, който причини смъртта на приятеля си

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
22:42 / 01.11.2021
4333
Ивайло Чанков, който причини смъртта на свой приятел в тежка катастрофа в Пловдив през лятото на 2017 година, е освободен предсрочно от затвора. Това решение е взел Апелативният съд на закрито заседание от 26.10.2021 г., предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Ивайло Чанков изтърпяваше наказание "лишаване от свобода“ в размер на две години, наложено му за престъпление по чл.343 ал.1 б.в вр.чл.342 ал.1 НК от Окръжен съд - Пловдив. Той е постъпил в затвора на 11.08.2020г. и към 09.09.2021г. е бил изтърпял една година, четири месеца и шест дни, като неизтърпяната част от наказанието е в размер на седем месеца и двадесет и четири дни.

Апелативният съд е обсъдил подробно приложените по делото материали и е установил, че за времето на изпълнение на наказанието, то е постигнало предупредително въздействие. Няма риск от рецидив и от вреди.

Лишеният от свобода Чанков работи като самоохрана на домакински щат в ЗООТ от 11 юни 2021г.. Справя се много добре с трудовите задължения, се казва в материалите по делото. Видно от справката за награди и наказания е награждаван три пъти, няма наложени дисциплинарни наказания.

Не се налага провеждане на корекционна дейност, липсват криминални нагласи. Досегашният престой на осъдения Ивайло в затвора е дал своя превъзпитателен ефект, постигната е позитивна личностна промяна вследствие на приложеното възпитателно и корекционно въздействие, се казва още по делото.

Твърди се, че до момента в работата с него може да се коментира една по-благоприятна прогноза за живота му в условията на свобода /според становището на началника на Затвора и изложеното в пробационния доклад /.

Според експресното психологическо проучване от инспектор-психолог, изготвено на 14.08.2020г. още при постъпването в затвора, е констатирано, че при планирането на присъдата следва да се стимулират позитивните ресурси на осъдения и съвместно да се стимулират те. Становището на психолога е, че още тогава /три дни след началото на изпълнение на наказанието/ не са отчетени проблемни зони, които да изискват целенасочена намеса.

Според възивната инстанция приложените по делото материали покриват критериите за поправянето на осъдения и за постановяване на предсрочно условно освобождаване.

Така съдът е постановил предсрочно условно освобождаване на лишения от свобода, с остатък към 20.10.2021г. в размер на 5 месеца и 29 дни и постановява това да е изпитателен срок за изтърпяване на останалата част от наказанието. Определението е окончателно.

Припомняме, че автомобил с трима младежи се удари в електрически стълб след завоя на бензиностанция на бул. "Найчо Цанов". От високата скорост автомобилът се завъртял и се забил в стълба. На място загина 22-годишният Иван Караивански, който е седял на задната седалка.

Пред съда Ивайло призна всички факти и бе наказан условно 2 години с 5 години изпитателен срок и отнемане на книжката за 3 години.

След протест на близките на починалия обаче, Чанков бе наказан да изтърпи наказанието си ефективно в пловдивския затвор.

Виж коментарите (0)

Още по темата (25):
29.05.2019 Има присъда след трагедията на бул. "Найчо Цанов" в Пловдив
12.08.2017 Шокиращи думи! Проговори майката на загинал на "Найчо Цанов" в Пловдив!
12.08.2017 Загиналият на бул. "Найчо Цанов" е пътувал на задната седалка
12.08.2017 21-годишен е мъжът, загинал на бул. "Найчо Цанов" в Пловдив
12.08.2017 Тежка катастрофа на булеварда на смъртта в Пловдив взе нова жертва
09.11.2016 Кола се вряза в дърво на метър от печално известна спирка в Пловдив
Още новини от Международни новини:
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Петролните джобове на шейха се препълнени - прави летище, каквото...
Приятелката на известен писател съобщи за смъртта му
Силно земетресение разлюля Балканския полуостров
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).