Очаква се освобождаването на задържаните от бунтовници българи в Судан

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:42 / 29.01.2015
1097
Шестимата българи, задържани в Судан от бунтовническата групировка "Sudan People's Liberation Movement-North" (SPLM-North) в района на град Кадугли, продължават да бъдат в плен и се водят преговори за тяхното освобождаване. 

Преговорите се водят от представители на ООН, тъй като българите са изпълнявали хеликоптерен полет в рамките на хуманитарна мисия на световната организация. Българското Министерство на външните работи е в постоянен контакт с преговарящите.

Очакванията са преговорите да приключат успешно в рамките на деня и задържаните да бъдат освободени. По данни на Министерството на външните работи българите са добре и към тях няма грубо отношение.

Българите, които са служители на българската компания "Хели еър", са били задържани от бунтовническата групировка на 26 януари, когато хеликоптерът им е кацнал принудително в района на град Кадугли, южната част на Република Судан.

Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрута Румбек (Република Южен Судан) - Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти. Намиращите се на борда шестима български граждани - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката "Sudan People's Liberation Movement-North" (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан "шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре".

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка. Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на генералния секретар на ООН, със зам.-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.

Групировката "Sudan People's Liberation Movement-North" действа в централната част на бившата държава Судан, която през 2011 година беше разделена на две - Судан и Южен Судан, и получава подкрепа от Южен Судан. Групировката се бори за независимост на територията, която формално е под властта на Хартум и евентуално последващо присъединяване към Южен Судан.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).