Не ходете на тези места в Гърция!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:16 / 09.08.2021
4971
От Министерството на външните работи (МВнР) разпространиха информация за актуалните огнища на пожари в Гърция.

В Атика пожарът е ограничен, но остава опасност от вторично възпламеняване на огнищата. По информация на посолството ни в Атина от днес се възстановява движението по участъка от пътен възел Агиос Стефанос в посока Ламия и жп-движението от Атина до Метеора.

Засега са спрени единствено редовните жп-линии от Атина до Евбея. Продължават дейностите по възстановяване на електроподаването в най-засегнатите райони на Атика.

Магистралата от Атина за България продължава да е отворена в двете посоки, но не следва да се изключи възможността за въвеждане на временни забрани за отделни участъци.

Забраната за посещения и пътуване в гористи местности и национални паркове в Гърция се удължава до 06:00 ч. на 13 август. Същото важи и за работни дейности на открито, които могат да предизвикат пожар.

Продължават да бушуват пожари на остров Евбея, като е в сила операция по овладяване на огъня в северната част на острова, включително със специализирани самолети и хеликоптери. В ранните часове на деня пламъците са доближили селищата Артемисио, Кастри и Гувес, което е наложило евакуация на жителите. Силните ветрове допълнително усложняват обстановката и затрудняват работата на летателната техника.

Пожарни екипи са съсредоточени в района на селищата Каматриадес и Галатсадес в опит да попречат на пожара да достигне гористата местност след тях. Заради прекъснати доставки има недостиг на гориво за пожарната техника. Селищата Гераки, Галатсона и Истиеа остават под заплаха. Пожарните сили продължават да се борят с огъня в труднодостъпната планина Кандили. Организирани са редовни патрули на кораби на пристанищните власти и гръцката флота, които евакуират хората намерили убежище по плажовете на острова.

Относително стабилизирано е положението в повечето райони на Пелопонес, но и там остава опасността от ново подновяване на пожара. Затруднена е обстановката в Аркадия и Гортиния, където действа един хеликоптер и се очакват два самолета. Пожарът в района на полуостров Мани, Лакония, продължава да е активен. Екипи на пожарната са успели да угасят огъня в Илия, където все още има риск от повторно възпламеняване. Огънят в района на Мелпия и Мегалополис продължава да е активен на два фронта.

Няма сериозно развитие на пожарите на остров Крит.

Областите Атика, Централна Гърция, Крит, Северен Егей, Южен Егей, Йонийски острови и Западна Гърция, остават в 4-та /оранжева/ степен на пожароопасност.

Виж коментарите (0)

Още по темата (675):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който можем да влезем в морето на охраняем
плаж
29.09.2021 Странният кемпер си стои на наказателния паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Международни новини:
Няколко мълнии паднаха на метри от цяло семейство
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Петролните джобове на шейха се препълнени - прави летище, каквото...
Приятелката на известен писател съобщи за смъртта му
Силно земетресение разлюля Балканския полуостров
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).