Лекуват ни лошо според доклад на Световната банка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
09:42 / 19.09.2013
3327
Качеството и ефективността на здравеопазването в България са на лошо ниво, а броят на недоволните пациенти расте. Това сочат изводите в доклада на Световната банка за застаряването на населението.

Той ще бъде официално представен в петък. Големият брой болници и тяхната разпокъсаност е една от основните причини за неефективните здравни услуги, казват експертите на Световната банка. Поне 13 пациенти на ден се изписват от малките болници за интензивни грижи в европейските страни с добре организирано здравеопазване. В България обаче броят на болните, които напускат клиниките, е по-малък от 13 в 193 лечебни заведения от 275, показват анализите на банката. Броят на преминалите пациенти е много важен не само за ефективността на болниците, а и за качеството на услугите в тях. То е толкова по-голямо, колкото повече пациенти лекуват медиците.

Освен броя на болниците проблем за страната ни се оказва и подборът на пациентите. 20% от хората, които са били хоспитализирани, не е трябвало да се лекуват в болница, а при специалист или джипи, категорични са от Световната банка.

Застаряването на населението у нас поставя нуждата от задължителна промяна на здравните грижи, смятат още от банката. Задължително е страната ни да създаде условия за продължително лечение. Сред другите мерки, които експертите предписват, са преструктуриране на болниците, въвеждане на селективно договаряне от страна на касата с тях, както и на ДСГ като модел на финансиране. Също така повишаване на нивото на квалификацията на джипитата и специалистите в извънболничната помощ. За да станат факт промените обаче, от Световната банка са категорични, че ни трябва силен лидер с ясна визия.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (11)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).