Газови доставки все още няма, ЕС ще съди и Русия, и Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:34 / 14.01.2009
6294
Газпром тази сутрин отново е подал заявка до украинската Нафтогаз за транзит на 76,6 млн. куб. м природен газ в мрежата по направлението на газоизмервателните станции Суджа - Орловка и 22,2 млн. куб. м по направлението на станциите Суджа - Ужгород, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Нафтогаз.

По направлението Суджа - Орловка природен газ се подава за Балканите, Молдова и Турция, а по другото направление - за Словакия.

Вчера Газпром също искаше да възстанови транзита през станцията Суджа по направление станция Орловка. От Нафтогаз поискаха Газпром да започне доставки не през Суджа, а през станция Валуйки и Писаревка, но Газпром отказа, припомнят от Нафтогаз.

Според информацията на Нафтогаз, в случай на транзит на газ по маршрута Суджа - Орловка без газ ще останат няколко области в Украйна.

По-рано днес Украйна информира премиера на Чехия, която е председател на ЕС, че действията на Русия не дават възможност за възобновяване на транзита към ЕС. Това е заявила Юлия Тимошенко, премиер на Украйна, при откриване на заседание на правителството.

Тимошенко е отбелязала, че заявката на Русия е за направление, по което "върви в обратна посока украински газ". Освен това според нея съществуващото налягане в мрежата не позволява да се осъществи транзит в незначителния обем, заявен от руската страна.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви днес в Страсбург, че ЕС е готов да предяви съдебен иск срещу Русия и Украйна от името на европейски газови компании, ако газоснабдяването за Европа не бъде "незабавно" възстановено.

Източник: investor.bg


Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
20.01.2009 Руският газ тръгна към Европа
18.01.2009 Москва и Киев се договориха за газовите доставки
16.01.2009 Започваме подготовка за стартиране на един от блоковете на АЕЦ
"Козлодуй"
16.01.2009 "Агрия" затвори врати заради газовата криза
14.01.2009 Сергей Станишев заедно с колегите си от Молдова, Русия и Словакия обсъди в Москва вариантите за изход от газовата криза
13.01.2009 Няма газ. Според Русия – заради Украйна
Още новини от Международни новини:
Млада жена: Наемът е 1 800 евро, а толкова ми е месечната заплата...
Забраниха знамето на ЕС на "Евровизия 2024": ЕК иска обяснения за...
ЕК за РСМ: Споразуменията със София и Атина трябва да се спазват,...
Четиридневната работна седмица започва лека-полека да става реалн...
Гореща вълна от Африка връхлита Балканите: 39 градуса в Гърция!
Почина актьор от велик филм


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).