Европа разследва "Българския енергиен холдинг" дали злоупотребява с господстващото си положение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:21 / 03.12.2012
1456
Европейската комисия откри официална процедура, за да разследва дали "Български енергиен холдинг" (БЕХ) злоупотребява с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро в България. Комисията е загрижена, че дружеството може би възпрепятства конкуренцията на пазарите на електричество на едро в България и в съседните ѝ страни посредством териториални ограничения. Подобно поведение би представлявало нарушение на антитръстовите разпоредби на ЕС.

Брюксел проучва някои от разпоредбите в договори за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на БЕХ. Възможно е тези разпоредби да ограничават свободата на търговските им партньори да доставят електричество, като определят къде да се достави електрическата енергия.

Съгласно въпросните разпоредби доставяното от БЕХ електричество може например да се препродава единствено в България и не може да се изнася. Тези договорни разпоредби могат да представляват териториални ограничения и да доведат до нарушаване на електроразпределението в единния пазар и до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак. Подобна практика би възпрепятствала конкуренцията, като същевременно би попречила на интеграцията на пазарите на електрическа енергия в ЕС.

Откриването на процедурата означава, че Комисията ще разгледа въпроса приоритетно. Това обаче в никакъв случай не означава, че изходът на разследването е предрешен. Няма законоустановен срок за приключване на разследванията за антиконкурентно поведение. Продължителността на разследванията зависи от редица фактори като сложността на казуса, степента, до която засегнатото предприятие съдейства на комисията, и упражняването на правото на защита.

Още преди 2 г. ЕК отправи към България второ и последно писмено предупреждение за неспазване на европейското законодателство в областта на енергийния пазар. Страната ни бе атакувана, че не е отворила в достатъчна степен вътрешните си пазари за ток и газ и не гарантира на гражданите и фирмите избор и разумни цени. Това означава, че е създала условия потребителите да бъдат жертва на високи цени, диктувани от монополисти.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).