ЕК: Референдумът в Каталуния е незаконен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
17:03 / 02.10.2017
3296
Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви на пресконференция в Брюксел, че референдумът за независимост на Каталуния, проведен на 1 октомври, е незаконен.

"В съответствие с Конституцията на Испания, вчерашното гласуване в Каталуния беше незаконно", каза Маргаритис Схинас.

Европейската комисия призова всички страни, засегнати от кризата в Каталония, да пристъпят "много бързо" към диалог.

"Комисията вярва, че днешните време са за стабилност и обединение, не разделение и фрагментиране. Призоваваме всички засегнати да се придвижат много бързо от противопоставяне към диалог", се казва в официалното съобщение на ЕК.

"За Европейската комисия, както и президентът Юнкер многократно каза, това е вътрешен въпрос на Испания, който трябва да бъде разгледан в съответствие с конституционния ред на Испания. Ние отново потвърждаваме правната позиция на тази комисия, както и на нейните предшественици. Ако трябва да се организира референдум в съответствие с испанската конституция, това би означавало, че с напускането си територията, ще се окаже извън Европейския съюз. Отвъд чисто правните аспекти на този въпрос, Еврокомисията смята, че Европейският съюз се нуждае от единство и стабилност, а не разделение и фрагментация. Призоваваме всички действащи играчи да заменят много бързо сблъсъка с диалог. Насилието никога не може да бъде инструмент в политиката. Имаме доверието, че премиера Мариано Рахой да управлява този труден процес при пълно зачитане на испанската конституция и на основните права на гражданите, залегнали в нея", се казва в официалния коментар на Еврокомисията.

Тази позиция беше подложена на остри нападки от от където. Чуха се обвинения, че Брюксел прилага двоен аршин по отношение на различни страни, както и че не се чува ясно осъждане на силовите мерки на испанската полиция. Според някои коментатори членството на Испания в ЕС трябвало да се замрази заради използваното насилие и нарушаването на човешките права, гарантирани от европейските договори.

По-късно през деня председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря с Мариано Рахой по телефона.

Лидерите на социал-демократите в Европарламента и либералите осъдиха насилието, отбелязвайки обаче, че референдумът е незаконен и съответно - невалиден.

"Тъжен ден за Испания и цяла Европа. Решението може да бъде самополитическо, а не полицейско коментира Джани Питела, лидер на левите в ЕП, обвинявайки испанския премиер, че не се е справил.

Ги Ферховщад, лидер на либералите, призова за деескалация и преговори, а президентът на Европейския парламент Антония Таяни подчерта, че референдумът е незаконен.

Говорителите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск отказаха коментар.

Мълчание засега запазват и повечето европейски лидери, с малки изключения. Пръв наруши мълчанието белгийският премиер, осъждайки насилието. Пред сградата на испанското посолство в Брюксел снощи се събраха стотина представители на фламандските сепаратисти, които протестираха срещу насилието в Барселона.

Повечето европейски наблюдатели тълкуват липсата на позиции с опасения, че каталунският пример може да предизвика ефекта на доминото, тъй като в доста европейски страни има политически групи, споделящи сепаратистки настроения.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (6)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).