До България ще бъде изградена най-голямата база на НАТО в Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:35 / 19.03.2024
1866
В Румъния започва изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа. Новите полигони и казарми ще са в Румъния, съобщи местното издание на Euronews. Базата се оценява на 2,5 млрд. евро и ще бъде предназначена за 10 000 военнослужещи.

Базата с площ от 2,8 хил. хектара ще бъде разположена в окръг Констанца, където се намира румънското пристанище на Черно море.

Инфраструктурата ѝ се изгражда на базата на вече съществуващата военновъздушна база на НАТО "Михаил Когълничану".

Новата база ще разполага с писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, както и с училища, детски градини, магазини и болница.

Румънският експерт Дорин Попеску пояснява, че решението за изграждане на базата е взето на фона на военния конфликт в Украйна, който той определя като дългосрочен. В момента в авиобазата "Михаил Когълничану" се намират около 5 000 военнослужещи, повечето от които американци.

В началото на март беше открита и първата база на НАТО на територията на Западните Балкани. Тя е в Албания и се намира на 80 км южно от столицата Тирана. Военновъздушната база най-големият проект на алианса в страната и според местните власти е предназначена да защитава Албания от Русия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Цената на петрола се вдига, какво ще стане с бензина
Днес е Денят на Европа
Вижте тези десетки хиляди нови автомобили, Европа се дави от кита...
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).