Честит празник, Норвегия

Автор: Цвети Тончева
Коментари (2)
11:18 / 17.05.2023
1606
Норвегия празнува своят национален празник днес. 17-ти май е Ден на Конституцията и национален празник на Кралство Норвегия.

Норвегия приема своята конституция на 17 май 1814 г. За първи път денят е бил честван през 1836 г. на празненство, организирано от Парламента, и оттогава се счита за норвежки Национален празник.

На всеки 17 май от 1906 г. насам кралското семейство излиза на балкона на кралския дворец за да приветства преминаващите деца. Централно място в празненството заема манифестацията, в която учениците преминават през цялото населено място, начело с училищната си музика.

Повечето от децата развяват малки норвежки знаменца, а маршрутът на манифестацията е изпълен с ентусиазирана публика.

Без съмнение това е най-големият празник в годината. Националният празник на Норвегия започва с детски паради във всяка община. Обикновено той е последван от парад на обществени групи, музика на живо и други дейности.

За един чужденец първият Syttende Mai със сигурност ще бъде незабравимо преживяване.

Норвегия е конституционна монархия с демократична парламентарна правителствена система. Конституционна, защото според конституцията властта на правителството произлиза от изпълнителната власт, дадена на краля. Демократична, защото според конституцията властта е в ръцете на народа, тъй като всички граждани могат да участват в парламента на страната, Стортингет, и в окръжните и общинските съвети. Парламентарна, защото правителството има изпълнителната власт, но не може да управлява без подкрепата на парламента, който има законодателната власт. 

Реалната политическа власт на краля е малка, но той изпълнява важна символична функция като държавен глава и официален представител на норвежкото общество и норвежката индустрия. Кралят е символ на националното единство. Въпреки че конституцията от 1814 г. гарантира силна изпълнителна власт на краля, тя е упражнявана от Държавния съвет в името на краля (Кралския съвет).

Честит празник, Норвегия!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).