ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Българите възстават срещу гръцките банки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:09 / 22.05.2010Коментари (18)3656
© Plovdiv24.bg
„Организация за обществена самозащита - Едно" стартира кампания за недоволни кредитополучатели на гръцките - „Юробанк И Еф Джи България" АД, „Обединена българска банка" АД, „Алфа банка - клон България", „Банка Пиреос България" АД, и „Уникредит Булбанк" АД, „Банка ДСК" ЕАД, „Райфайзенбанк България" ЕАД, „ПроКредит Банк (България)" АД, „Алианц Банк България" АД, за включване в 27 колективни съдебни искове срещу търговските банки за защита на колективните интереси. Целта на делата е да бъде преустановено едностранното вдигане на лихви и изплатено обезщетение за нанесените вреди, да бъдат променени неизгодни клаузи от Общите условия по договорите. Ще бъдат заведени отделни дела по групи - потребителски кредити, ипотечни кредити и корпоративни кредити.

Всеки кредитополучател може да се включи в колективния иск срещу горепосочените търговски банки. За целта трябва да се свърже с „Организация за обществена самозащита - Еедно", да внесе молба в организацията(по образец), с копие от договора, анексите, общите условия и погасителния план.

Общото обезщетение за нанесените вреди от търговските банки, което ще се търси с колективните искове е над 2 милиарда лева. Претендираните суми, ще бъдат разпределени между увредените лица в съответствие с приложените към исканията доказателства.

Кампанията ще стартира от гр.Бургас, на 24 май 2010г. от 13.30 часа на площад Атанас Сиреков, ул. Александровска 26, където ще бъде открито място за събиране на недоволни кредитополучатели. На стартирането на кампанията ще присъства г-н Светлозар Николов, Председател на „Организацията за обществена самозащита - ЕДНО", Кампанията вече стартира на 11 май в гр.Русе, предстои да бъде открита в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и др.

„Организация за обществена самозащита - ЕДНО" е национална обществена гражданска организация, осъществяваща дейност в обществена полза.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Братята Асен и Петър ни освободиха от ромеите преди 825 години след 170-годишно българско робуване на Византия. За жалост, днес няма кой да ни освободи от гръцките банки, пишман-бизнесмените им и всякакви трансгранични далавераджии. Сами си слагаме хомота, управляващите не ги е грижа и съм сигурен, че в настоящия случай каузата на Светлозар Николов е обречена. Някой помогна ли по време на гръцките блокади тази и миналите години? Гърците бяха, са, и продължават да бъдат галеният храненик на Западна Европа. Справка: инжекцията за мързеливите задници 110 млрд. евро. Надежда всяка оставете...
0
 
 
Когато направиш договор с банка, би трябвало- всички клаузи да са написани с едър шрифт, за да се чете от всички. Договорът да се прочете един ден по рано и чак тогава да се подписва.Щом клаузите и от двете страни се подпишат и за какъвто срок да е, може да се променя лихвата , само със знанието и на двете страни.Иначе-неустойка се плаща-за договора,така както си плащаме лихвите, за просрочване на всяка вноска. Янка Петрова.
+2
 
 
Грамотният човек чете ВСИЧКО в договора, който подписва. Включително и написаното с най-ситен шрифт. И на мен не ми е приятно банката да има право да променя лихвата (в определени параметри), но го пише в договора, ако не ми отърва - НЕ подписвам (но подписах)! Всяка от страните поема своя риск. Както подсеща Георги Добранов, ако банката излезе на загуба и фалира, пропадат спестяванията на другата част от населението, чиито пари ползваме. Въпреки всички рискове, до сега винаги съм печелил от кредитите, които съм ползвал и естествено връщал в срок. В цял свят с кредити се дърпа напред, но има и хора, кото не успяват да преценят реално нещата или теглят за глупости - такъв е животът. В момента банковата система в България е с индикации за добра стабилност, срещу стабилни банки кой протестира - само нередовните платци? Четете си договорите и протестирайте преди да ги подпишете, след положен подпис как ще ги оспорвате? Поставяйте се и на мястото на отсрещния. Проблемът ни на българите е, че "винаги сме прави", дори когато се опитваме да минем "метър" или да измамим някого. ;)) Нещата трябва да се случват навреме (преди да вземем парите).
+1
 
 
Швейк е напълно прав по принцип, но не това исках да пиша тук. Работя в една от гореизброените банки и имам доста добри наблюдения над банковия сектор като цяло. Дали са прави банките да вдигат лихвите едностранно или не - по този въпрос предполагам може да се спори вечно. Интересно, че никой не създава инициативни комитети срещу едностранното вдигане на цената на сиренето от страна на търговците например... Но като прочетох статията си помислих следното нещо - ако тези хора с инициативния комитет са прави, то това е едната страна на монетата. Защото ако една банка започне да работи на загуба, в крайна сметка и банката, и всички нейни клиенти ще потънат в един хубав ден когато тя фалира. Естествено, против съм високите лихви, които не са покрити с високи разходи по кредитите за банката (т.е. "печалбарските" лихви). Но също така съм на мнение, че такива са рядкост - повечето банки вдигнаха лихвите понеже останаха без капитали и трябваше да ги набавят чрез депозити, т.е. доста скъпо. Друго интересно - никой не рева против високите лихви по депозитите, макар че е дяволски близко до акъла, че те ще водят до все по-високи лихви, особено в сегмента потребителско кредитиране. Въобще, идеята ми е - дайте да ревем срещу нещо, което наистина си струва реването и можем да променим. Например, сещам се за абсурдния акциз върху природния газ (метан), макар че приоритет на ЕС е все по-широкото му разпространение и => това е приоритет и на БГ. Дайте да ревем срещу това - от тук много неща могат да поевтинеят и => да потребяваме повече. А ако все пак ви вълнуват повече кредитите - направете си проучване коя банка ги е вдигала и коя не, коя защо ги е вдигала и как и с колко, коя банка колко е стабилна и какво ще се случва с нея, и едва тогава теглете кредит, но само ако ви е крайно наложително! Това е формулата за доволен кредитополучател ;)
+4
 
 
Браво,много правилно, банките вдигат лихвите безпричинно,докато в цял свят лихвите падат,дано се получи нещо !
+2
 
 
Нека да се разберем. Договорът с банката по кредитирането е договор между две страни при ясно фиксирани условия. Дотук всичко е правилно. Разликата на тези договори с останалите договори е, че едната страна (банката) едностранно променя условията си в частта за размера на лихвения процент. Проблемът е в това, че промяната е едностранна и договорът не може да бъде прекратен, тъй като кредитополучателят не може накуп да възстанови неизплатената част. Това, че този лихвен процент банката поставя в зависимост от трета страна, с която клиентът няма нищо общо, си е проблем на банката и не би трябвало да го окачват на шията на клиента. За това става въпрос.
+2
 
 
Много наивно,граничещо с глупост! Банките са магазини за пари - ако ти изнася,купуваш,ако ли не,отиваш в другия магазин!
+3
 
 
Много, много интересна инициатива! Дано да има поне частичен успех!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: