Блясъкът на Пловдив се носи из света, "Ню Йорк таймс" призна красотите на древния град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
16:30 / 14.10.2012
13045
Един от най-старите обитавани без прекъсване градове, Пловдив, разположен на бреговете на река Марица, е бил през различните времена неолитно селище, тракийско средище и римски културен и икономически център, допълнен с блестящ театър. Така е описан Пловдив в статия в "Ню Йорк таймс".

Жителите на Пловдив се гордеят с историята на града си, което е добре, тъй като тя е твърда богата, за да могат да избягнат темата, дори и да искаха, пише авторът. Докато се разхожда към местата за вечеря или питие, човек може да мине покрай останките на римски акведукт и амфитеатър. Ако търсите белег за римското великолепие на изток от туристическите тълпи в Италия, ще постъпите правилно, ако дойдете тук.

Мраморни стъпала водят към античния театър, който е едно от най-добре запазените свидетелства за блясъка на Древния Рим. Издигнат в 98 г. от н. е., той представлява най-голямата туристическа атракция на града. Повечето от посетителите му са българи, които се интересуват от историческото си наследство. Там може да се докосне почти всичко, както това е било достъпно за древните актьори и зрители.

Театърът е бил културното гнездо на стария Пловдив, но изкуството и днес движи града. В града има над 40 галерии, повечето от които показват класически или съвременни български творци, които относително рядко биват излагани в световните зали. "Гранд дамата" на сцената на изкуството е "Пловдивска градска художествена галерия", намираща се в Стария град, в сграда с богата история, заобиколена от градини.

"Традиционно това е място, което създава артисти, тук те идват да живеят и работят - каза директорът на галерията Красимир Линков - Това е кръстопът между Севера, Юга, Изтока и Запада. В миналото твърде много хора са идвали тук по най-различни причини. Тук етническите групи са и винаги са били много толерантни една към друга, така че мястото е страхотно за развитие на изкуството".

Централната улица на града е обновена преди 3 години и е построена над стара римска улица. Част то руините са възстановени и леснодостъпни.


Виж коментарите (15)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).