БНБ посъветвала гръцките банки у нас да изчистят портфейлите си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:07 / 20.04.2015
1509
Банките с гръцка собственост, които работят в България, са били посъветвани от БНБ още преди месец да изчистят портфейлите си от ценни книжа и депозити, които биха донесли загуби, в случай че Гърция напусне еврозоната, информира "Капитал Daily" в днешния си брой.

Според източник от кредитна институция с акционери от Гърция те са били "вежливо посъветвани за това преди повече от един месец". Според същия източник и без инструкцията местните поделения на гръцките банки отдавна са изчистили балансите си от подобни активи и не са заплашени директно от евентуално влошаване на икономическата ситуация в южната ни съседка.

Информацията, че подобни действия са предприели централните банки на всички държави от региона, в които гръцкият банков бизнес има влияние, публикува в края на миналата седмица влиятелният гръцки вестник "Катимерини".

В България оперират четири банки с гръцки централи - ОББ, "Пощенска" и "Пиреос" през местни дружества и "Алфа банк" като клон. Те държат 23% от активите в системата към края на миналата година.

Според банков експерт, цитиран от "Капитал Daily", дори и без подобна инициатива местните поделения на гръцките банки нямат експозиции в опасни активи и не са изложени директно на риск заради Гърция. Всички в групата отчитат висока капитализация и ликвидност и са изложени единствено на риска от българските кредитополучатели и съответно от българската държава. Единственият въпрос, който се повдига в средите по темата, е свързан с "Алфа банк", тъй като тя клон на банката в Гърция и оперира по гръцкото законодателство и регулации. Дори и така обаче, БНБ разполага с инструментариум да й повлияе за елиминиране на потенциалния риск от загуби.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Няколко мълнии паднаха на метри от цяло семейство
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Петролните джобове на шейха се препълнени - прави летище, каквото...
Приятелката на известен писател съобщи за смъртта му
Силно земетресение разлюля Балканския полуостров
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).