12 години от терористичните атаки в САЩ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:28 / 11.09.2013
1984
Днес се навършват 12 години от терористичните атаки на 11 септември, при които при разбиването на три отвлечени самолета в кулите на Световния търговски център и в Пентагона, както и при падането на четвъртия самолет в Пенсилвания, загиват около 3 000 души. Атаките започват малко преди 9 часа местно време, когато първият самолет се забива в Северната кула на Световния търговски център. Около 15 минути по-късно втория самолет се забива в Южната кула, като събитието вече се предава на живо от американските телевизии, което е било и целта на терористите.

Други два самолета са насочени към Пентагона и към Белия дом или Капитолия, но пътниците на втория успяват да попречат и терористите решават да го разбият в земята. Атаката срещу Пентагона е частично успешна.

Нито един от пътниците в четирите самолета, както и общо 19-те терористи не оцелява. Има множество жертви при рухването на Кулите-близнаци на Световния търговски център, както и в Пентагона, а също и сред пожарникарите, които се опитват да овладеят ситуацията след терористичните актове.

Атентатите са най-кървавите от гледна точка на жертвите в съвременната история не само на САЩ, но и на света. Те промениха радикално политиката на САЩ и на Запада срещу тероризма и предизвикаха множество промени в мерките за сигурност по летищата и другите транспортни терминали по целия свят.

По случай 12-ата годишнита възпоменателни мероприятия с участието на семействата на загиналите, спасителите и героите от 11 септември 2001 година ще се проведат в САЩ в Националния мемориал, открит по случай десетата годишнина от нападенията.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Излезе нова информация за здравето на Кейт Мидълтън
"Фронтекс" ще продължи да изпраща по 165 служители на българо-тур...
Това отново е най-скъпата компания в света
Рядък феномен на езеро в Румъния за 2 в 1 – природна феерия и щет...
Само тази бира ще се пие на ЕВРО 2024
Опасно време в Гърция, властите взимат мерки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).