Знаете ли, че най-екологично чистият район на Балканите е само на няколко километра от Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:34 / 11.08.2018
75342
Равногор е създадено върху земите на древните траки, свидетелство за което са могилите, намиращи се в землището на селото - една от които най- голямата куполна гробница в България с диаметър 5.30м. 

Първото име на селището датира от времето на турското робство и то е било - Кория (гора на български).

И днес селището е запазено от към природни дадености и според изследване на НАСА – е най-екологично чистият район на Балканите, като голяма част от земите му попадат в Натура 2000.

В съществуващите защитени територии около село Равногор се среща един от 47-те вида критично застрашени растения с европейско и национално природо-защитно значение –Стояново лютиче, включено в Червената книга на Република България и защитено от Закона за биологичното разнообразие.

В центъра на селото се намира православна църква. На изток се намира параклис "Свети Илия", на връх "Света Елена" се намира и параклис, носещ същото име, а на най-високия връх "Света Неделя" се намира оброчен камък. На съответните празници на всички параклиси и на "Света Неделя" се дава курбан за здраве. В по-ново време на входа на селото е изграден голям стоманобетонен кръст , символ на християнската вяра на равногорци. 

В Равногор ще Ви посрещнат топло и радушно, и можете да си прекарате чудесно сред девствената природа на Балкана. Няколко природни забележителности, които можете да посетите в района саприродна забележителност "Фотински водопад", защитена местност "Атолука",курортен комплекс "Атолука", резерват "Дупката", създадени с цел да се запази неповторимата девствена природа,Бековите скали,Червените скали.

Източник: Opoznai.bg

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).