Валери Ценов с изложба в галерия Аспект

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:47 / 21.04.2010
5657
В навечерието на най-пролетния месец май в галерия „Аспект" своите платна ще нареди известният пловдивски художник Валери Ценов. Изложбата, която може да бъде разгледана от 29 април до 19 май, не само ще зарадва неговите почитатели, но и ще им даде възможност първи да видят едно ново и доста различно представяне на иначе изключително популярния творец.

Картините за настоящата изложба са мислени и създадени през последната година конкретно за пространството на галерия „Аспект". Нови са не толкова темите и сюжетите; Валери не изневерява на любимата си тематика за селския и градския пейзаж, макар и тук да има неочаквани неща - например една съвременна трактовка на образа на Свети Георги или вибриращо яркосиния цикъл „Морски легенди". Иначе отново присъстват идиличните селски дворове, естетизираните препратки към древността и към героичното ни минало, приказните герои и прекрасните женски образи.

Новото е във формата, в трактовката и поднасянето на картината като обект. Платната в тази изложба са оформени различно - лишени от паспарту и рамка, те са върху дълбоки подрамки, което създава илюзия за триизмерност на изображението. Това решение е изключително популярно в чужбина, но у нас все още трудно си пробива път. Идеята на художника в случая е да избяга от стандартното и традиционното и да направи картините си да се вписват по-добре в една модерна среда. Разбира се като истински перфекционист Валери Ценов не се задоволява просто да премахне рамката, той създава една „рисувана рамка", различна и неповторима за всяка картина, обработвайки и изпълвайки страничните повърхности на всяко платно със своеобразни елементи и стилизирани фигури, изрисувани с калиграфска изящност. Така той превръща липсата на стандартна рамка в преимущество и създава уникална такава за всяка отделна картина. Ефектът е на пано, на табло на живо и променя изцяло възприемането на творбите.

Дали този експеримент с формата ще е успешен ще покаже реакцията на публиката, но едно е сигурно - изложбата е различна и си струва да се види.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).