Тибетското чудо за лечение на всякакви болест

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:35 / 04.11.2024
2131
Ако търсите природен лек, с който да подкрепите имунната си система и организма като цяло срещу всякакви болести, имаме предложение за вас.

Тибетското чудо годжи бери притежава редица полезни свойства, за които дори не сте подозирали!

Още от древността растението годжи бери е високо ценено и намира широко приложение в китайската традиционна медицина. Първите сведения за плода датират от земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай, където е бил отглеждан още 5000 г. пр.н.е.

Днес най-много плантации се намират в Югоизточна Европа и Азия. В Китай тези малки червеникави плодчета са известни като храната на столетниците.

Годжи бери е познат и под наименованието лиций и мерджан и е сред любимите храни на Мадона, Стинг, Мик Джагър и Кайли Миноуг.

Хранителни свойства

Плодовете на годжи бери се характеризират със сладникав вкус, а фината им структура позволява да се берат само ръчно. Най-добре е да се консумират пресни, но поради деликатността и малкия си срок на годност в свежо състояние, годжи бери се сушат (по-често на слънце) или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци.

Освен да се ядат сурови, плодовете на годжи бери се приемат под формата на сок и дори вино, запарват се като чай или се приготвят като тинктура. Можете да комбинирате годжи бери с мюсли, овесени ядки, кисело мляко, супи, салати, сладкиши, кремове, бисквити или десерти от грис.

Състав и здравословни свойства

Препоръчителната дневна доза годжи бери е около 30 г (не е подходящ плод за деца под 5 години). С това минимално количество обаче нашият организъм си набавя повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция червено месо.

В състава на годжи бери влизат доста витамини от група В, витамин А, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен и никакъв холестерол. В 100 г плод се съдържат 82 калории.

Изпитана тонизираща напитка се получава при запарване на 1 чаена лъжичка годжи бери с чаша гореща вода в продължение на половин час. Извлекът се изпива в рамките на деня на две-три равни порции.

В търговската мрежа у нас можете да откриете годжи бери най-често в изсушен вид. Това древно растение помага за запазване на младия вид на кожата, действа превантивно срещу сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни проблеми, укрепва имунната система, подобрява метаболизма и зрението, намалява целулита, пречиства организма от токсини и е подходяща храна при астма, диабет, язва, високо кръвно налягане, редица алергии, умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите и др.

Типичен за китайската традиционна медицина е чаят, който се приготвя от листата на растението и от кората на корените му. Той има свойството да потиска действието на патогенните бактерии и гъбички, а нови изследвания показват, че редовната консумация на годжи бери може да повиши мъжкото либидо.

Хранителни свойства

Плодовете на годжи бери се характеризират със сладникав вкус, а фината им структура позволява да се берат само ръчно. Най-добре е да се консумират пресни, но поради деликатността и малкия си срок на годност в свежо състояние, годжи бери се сушат (по-често на слънце) или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Тези тримата ще водят финала на Капките на стадиона
Тръмп със снимка на джедай на официалната страница на Белия дом: ...
Министърът на културата Мариан Бачев отбеляза 24 години, откакто ...
Легендарният Оракул от Омаха се пенсионира на 94 години
Честито на Кубрат Пулев!
Осуетиха бомбен атентат на концерт на Лейди Гага


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).