Сода и оцет за премахване на пестицидите от плодовете и зеленчуците
В ежедневието ни на балансирано хранене консумацията на пресни плодове и зеленчуци е от основно значение. Въпреки това не всичко, което блести, е злато, тъй като до голяма степен при отглеждането на селскостопанските продукти те са били третирани с химически съединения, пестициди или торове. Съществуват редица проучвания и анализи на експерти в тази област, според които измиването на плодовете и зеленчуците само с вода не е достатъчно, за да се отървем от остатъците или бактериите, които може да се намират на повърхността.
Гръцката диетоложка Димитра Папамичу, която е специализирана в здравословното хранене, е дала няколко прости, домашни, ефективни и икономични идеи за избавяне от пестицидите и всичко останало. Папамичу е предложила няколко практически решения в зависимост от вида на храните.
За чисти плодове и зеленчуци
Плодове и зеленчуци с гладка кожа, като ябълки, грозде или домати: Супена лъжица сода за хляб се разрежда в литър вода, оставя се храната да се накисне за повече от 10 минути и се изплаква обилно с вода. Така ще се отървете от остатъците от пестициди, без да променяте вкуса или текстурата.
Листни зеленчуци като маруля или спанак: Препоръчва се да смесите оцет, вода и сол, да разбъркате всичко заедно, да накиснете листата за 10 минути и след това да ги изплакнете. По този начин се отървавате и от всички насекоми или бактерии, които може да са по листата.
Деликатни плодове като ягоди, боровинки или малини: Уязвими са преди всичко от химикали. Те трябва да се накиснат за 5 или 10 минути в оцет и вода, като се премахнат идеално остатъците.
Освен всичко това е важно да се избират сезонни продукти от местни и надеждни източници, което подобрява качеството на храната и намалява излагането на третиране след прибиране на реколтата, пише actualno.