Седмица на занаятите стартира в Етнографския музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:10 / 28.06.2010
1243
Традиционната Седмица на народните занаяти ще се проведе от днес до 4 юли в Регионалния етнографски музей. В духа на добрата традиция майстори от цялата страна гостуват в двора на музея и се надпреварват да покажат своя майсторлък. За любознателната и жадна за новости публика събитието е своеобразна школа, чрез която желаещите могат да се докоснат до технологията и практическите умения, необходими за работа в даден занаят. Десетилетия са отшумели по тесните криви калдъръмени улички, но обичаите и нравите все още са живи в духа на отдавна отминалото време.

Равномерно почуква грънчарското колело, чува се тракането на тъкачния стан, звъна на наковалнята под ударите на чука на ножаря и медникаря, просвирва гайда, заформя се хоро... Всичко тук се прави с мерак, с душа и сърце. Затова и измайстореното си има собствено очарование и магия. А туристите получават всичко - и скъп спомен от посетеното място, и нещо достатъчно ценно, на чието сътворение си бил свидетел.

До момента участие са заявили около 40 майстори от цялата страна - грънчари, иконописци, ножари, медникари, майстори на музикални инструменти и др. Тази година гости на нашата занаятчийска седмица ще бъдат и представители от занаятчийското дружество на Мароко. Ще бъдат представени традиционни марокански накити, тъкани, както и керамични изделия.

Музеят ще работи до 19.00 часа.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Най-лошият кошмар за финалистките в "Ергенът" се сбъдна! Няма поб...
Чоткин отвя всички в Hell’s Kitchen и грабна голямата награда от ...
Поредната магнитна буря удари Земята
Джакпотът от тотото падна, вижте от кой град е късметлията
Рибар улови 85-килограмов сом
Шеф Манчев променя правилата в "Черешката на тортата"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).