Родният лев четвърти по красота сред валутите по света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
17:30 / 09.08.2013
9918
Българският лев изпревари американския долар и се нареди след еврото в класацията за най-красива валута в света, изготвена от Комисията по естетика на Международната финансова банка в Швейцария, предаде ИТАР-ТАСС.

На първо място специалистите поставиха украинската гривна, следвана от австралийския долар, еврото, лева и американския долар.

Гривната оглавява тази класация за втори път след 2008 г., когато подреждането беше идентично и българските пари бяха обявени за четвърти по красота.

В оценката на повече от 50 валути експертите са имали предвид естетиката на дизайна, покупателната способност, историческата значимост на хората, чиито портрети са принтирани на банкнотите, както и продължителността на употребата им.

Украинската гривна се споменава за първи път в исторически документи от XII век. Валутата е въведена повторно през 1918 г., а от септември 1996 г. тя е официална валута на страната. От едната страна на банкнотите са изобразени исторически личности, а от другата - архитектурни забележителности.

Източник: btv


Виж коментарите (25)
Още новини от Любопитни новини:
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Снимат една от най-големите италиански продукции в България
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Писателят Димитър Калбуров за баща си: Живеехме заедно, а не си г...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...
Евгени Минчев обиди Мария Бакалова. Унижението: От коя бакалия Ви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).