Представят естонска изложба в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:20 / 29.03.2012
1572
Посолството на Република Естония и Регионален исторически музей - Пловдив представят изложбата "Карти & Картички - Поздрави от Талин". Експозицията включва географски карти и пощенски картички, проследяващи развитието на град Талин от 1856 г. до обявяването му за "Европейска столица на културата" през 2011 г.

Пловдив е първият български град, който ще представи естонската изложба. Официалното откриване ще се състои на 2 април 2012 г. от 15:00 часа в Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" № 14. Експозицията ще бъде открита от г-н Тоомас Кукк, посланик на република Естония в България.

Изложбата е подкрепена от "Фондация Талин 2011". Премиерата на "Карти & Картички - Поздрави от Талин" се е състояла в Националната Библиотека на Естония. Експозицията е била подредена от май до ноември миналата година, като една от водещите инициативи по успешната кандидатура на Талин за "Европейска столица на културата" през 2011 г.

"Карти & Картички - Поздрави от Талин" е едно своеобразно пътешествие през вековете. Разказът на изложбата започва със замислянето и проектирането на крайбрежния Талин и проследява как животът в града и статуса, който този живот е носил са се променяли с течение на времето. Представени са най-ранните градски карти от XVII век и първата такава на естонски език от 1907 г. Показано е умишленото преиначаване на туристическите гидове, печатани в епохата на Съветския съюз - едва след "Пеещата революция" започват да се отбелязват истинската крайбрежна ивица, точното местонахождение на пристанищата, различните градски райони, всяка една железопътна линия... 

Богатата колекция е съставена от градски карти и пощенски картички, собственост на Националната Библиотека на Естония. Някои изображения са запечатали Талин от птичи поглед, други показват перспективата на обикновения пешеходец. Експозицията обхваща 150 години история, а пътешествието приключва през XXI век с навлизането в ерата на дигиталната карта. Дигитализираните изображения, които посетителите могат да видят, са изработени по проект "Europeana Travel", съфинансиран от Европейската Комисия.

Изложбата ще остане подредена в Музеен център за съвременна история през целия месец април и е отворена за посетители от понеделник до петък между 9:00 и 17:00 часа.


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
50-годишната Росица Пейчева разкри името на бебето
Обрат! Ергенката Надежда дава втори шанс на Алек
Бурите са били много силни, изместили са центъра на земното магни...
Любимец на зрителите взе ресторанта на шеф Токев
Гадателката, предсказала смъртта на иранския президент в ефир, пр...
Един от най-обичаните водещи у нас се обясни в любов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).