ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Остров Закинтос – перлата на Йонийско море
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:14 / 30.07.2012Коментари (0)2533
©
Остров Закинтос - приказно красивият зелен остров сред ясните сини води на Йонийско море...

Да се отпуснете на широките пясъчни плажове, заедно с живеещите тук морски костенурки. Да се гмурнете между скалите или в многобройните подводни пещери. Да се плъзгате по водата с платноходка или сърф или да се насладите на пешеходен тур в планинската част на острова и на чудесното време. Или пък да се оставите да бъдете въвлечени в ритъма на живот на местните хора. Това далеч не са всички възможности, които Закинтос може да предложи за вашата приятна почивка...

Закинтос е най-южният и трети по големина от Йонийските острови. Разположен е на площ от 405 кв.м. и има повече от 35000 жители. Намира се на 300 км. от Атина и на 9,5 морски мили от крайбрежието на Пелопонес, което се достига лесно чрез ежедневно пътуващи фериботи.

Закинтос е остров на противоречията - плажове със златист пясък обградени от огромни скали; типичен средиземноморски климат с мека зима и горещо сухо лято.

Островът е толкова зелен, че в миналото венецианските владетели са го наричали "Fior di Levante" (Цветето на Изтока). Топлите води на крайбрежието правят туристическия сезон особено дълъг - от май до октомври.

Остров Закинтос се радва на международен интерес и от научна гледна точка, тъй като в южната част на острова живее рядката морска костенурка "Caretta-Caretta". Тази част на острова е защитена от гръцкия закон с изграждането на Морски природен парк. Защитена е и западната част на Закинтос, където е разпространен изчезващ вид тюлени.

Освен прекрасните пейзажи Закинтос предлага и възможността да се посетят някои от многото близко разположени необитаеми островчета, например Маратониси в залива на Лаганас или Сейнт Джон срещу пристанището на Вроми.В последните години остров Закинтос търпи голямо развитие, като днес предлага на почиващите модерна инфраструктура, без да губи традиционния си облик.

Как да се придвижвате на острова

Редом с автобусите и такситата, имате възможност да наемате велосипеди, мотопеди, автомобил. Към това се организират и излети с автобус, джип или корабчета за разглеждане на Закинтос. В туристическите райони могат да се наемат и лодки.

Климат

Лятото продължава от май до октомври. През този период почти не вали, а температурите са над 30 градуса. Лекият бриз освежава въздуха, а характерният за Закинтос вятър мистрал се появява в ранния следобед и духа от север на юг.

Забележителности

Главният град Закинтос е разположен амфитеатрално по източното крайбрежие на острова. В него могат да се видят много гръцки ортодоксални църкви, както и една католическа. Архитектурата на града се отличава с изключително венецианско влияние.

Западното крайбрежие е скалисто и стръмно и поради това трудно достъпно. Въпреки това тази част предлага великолепна гледка към планините, горите и морето.

Заливът на контрабандистите (Навагио)

Една особено популярна забележителност, която се достига само от към морето е заливът Навагио с останки от контрабандитски кораб. Те лежат на малък плаж, заобиколен от до 200 метра високи, отвесни скални стени. Корабът "Panagiotis" заседнал през октомври 1980 г., когато преследван в бурното море от бреговата охрана, двигателят му се поврежда и той остава блокиран с товара си от нелегални цигари. Екипажът на кораба успява да се спаси.

Сините пещери (Galazia Spilea)

До тях се достига с малка лодка. Интересното е, че от играта на вода и светлина се получават многобройни красиви отблясъци на синия цвят, от където идва и името им.

Вижте нашите оферти за остров Закинтос ето тук

Вижте нашите оферти за други дестинации в Гърция ето тук








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: