Организират конкурс за детска рисунка "Не на цигарите" 2012

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:01 / 21.03.2012
1227
Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (A.N.V.O.L.T.), за шестнадесети пореден път организира международен конкурс за детска рисунка "Не на цигарите!". Конкурсът е част от международен проект, който тази година включва България, Италия, Македония и Румъния.

Право да участват в конкурса имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна. Крайният срок за изпращане на рисунките е 10.05.2012 г. в Националния център по обществено здраве и анализи - София, бул."Академик Гешов"15. Голямата награда е екскурзия в Рим, заедно с наградените деца от другите държави-участнички в конкурса. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди. Журирането и определянето на рисунката-победител в конкурса "Не на цигарите" ще се състои на 15 май 2012 г. в сградата на НЦОЗА.

По традиция председател на комисията е художникът Иван Яхнаджиев. Комисията е с нечетен брой участници. В състава й влизат: представител на O.N.L.U.S. - представена от Фондация "България Младежка Превенция", художници, психолози, специалисти по промоция на здраве от НЦОЗА, МЗ, експерти от МОМН и МФВС. Според регламента, в комисията работи и детско жури от 3 деца (на възрастта на участниците) от училище с разширено изучаване на рисуване. Тези деца не участват със свои рисунки в конкурса. Награждаването на победителите ще се извърши на церемония, съпроводена от изложба в Галерията за чуждестранно изкуство, разположена зад храм-паметник "Ал. Невски", от 11:00 ч. на 19 май (събота) 2012 г.

Очаква се този проект да допринесе за:

- Развитие на творческите способности на децата с насоченост и към проблемите на опазването на здравето;
- Създаване на позитивни нагласи у децата към здравословния начин на живот и готовност за избягване на тютюнопушенето;
- Привличане на вниманието на обществеността и медиите към здравето на децата и опасностите от тютюнопушенето в млада възраст.

По изчисления на СЗО, при над 1 милиард възрастни пушачи, 700 хиляди т.е около 1/2 от всички деца в света са пасивни пушачи. Пасивното пушене в детска възраст представлява сериозна заплаха за общественото здраве. Основният източник на цигарен дим в предучилищна възраст са пушещите в присъствие на детето родители и други членове на семейството. Според проучване на експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, по-голямата част от учениците прекарват часове наред дневно в среда, където се пуши. Над 70 процента от анкетираните деца между 14 и 18 години са пушили цигара, като момчетата са пропушили средно на 12.2, а момичетата - на 13 години. Пушат 28.2 процента от учениците на 13-15 годишна възраст, като 14.3 процента са всекидневни пушачи. Тревожен е фактът, че 7.2 процента от учениците са запалили първата си цигара на възраст 7 години и по-рано,а всеки девети на 8-10 години.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
50-годишната Росица Пейчева разкри името на бебето
Обрат! Ергенката Надежда дава втори шанс на Алек
Бурите са били много силни, изместили са центъра на земното магни...
Любимец на зрителите взе ресторанта на шеф Токев
Гадателката, предсказала смъртта на иранския президент в ефир, пр...
Един от най-обичаните водещи у нас се обясни в любов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).