НЧ "Алеко Константинов" отбелязва 100-годишнината от рождението на Георги Пашев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:05 / 25.09.2008
1292
Възпоменателна литературна вечер посветена на 100 г. от рождението на пловдивския писател Георги Пашев ще се проведе днес от 17.30 часа в НЧ "Алеко Константинов".

За Георги Пашев литературният критик Яко Молхов в книгата си "Пловдивски силуети" казва "Историк по призвание, писател по духовно устройство". Първата книга на Пашев е "От Цариград до Белово" -  една енциклопедия за "османския" железопътен период и проблемите на българщината преди Освобождението. Писателят издава "Бунтът на железничарите", "Пред олтара на Стефенсон", "Барон Хирш", "Да живей Съединението", многобройни разкази. През 1996 г. излиза повестта "Зареници в мрака" - за антракса. От Вашингтон изискват книгата, след като се разпространяват атентатите с антракс там. Носител е на орден "Кирил и Методий" първа степен, на литературната награда "Пловдив" и на почетния знак на града.

Литературният клуб при читалище "Алеко Костантинов" се стреми да припомни позабравени писатели от Пловдив. На срещата днес ще присъстват дъщерята и сина на писателя. Председателят на Литературния клуб Г. Райчевски /автор на "Пловдивска енциклопедия"/ ще представи книга с откъси от произведения на Георги Пашев, както и литературни мнения за творчеството му. На читалищата в Пловдив ще бъдат дарени книги на Г.Райчевски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Наша актриса: Не стойте тук, не гледайте чужди жени
Важно да знаете, ако дълго време не карате колата си
Момчил за раздялата с Дони: Беше много тъжно, написа ми писмо
Супермодел разкри добре пазена тайна за децата си
Уволняват пияната репортерка на Гала
Време е! Яни Янков атакува титлата в най-голямото музикално шоу н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).