Мароканци се включиха в панаира на занаятите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:04 / 28.06.2010
2169
Фриволите, плъстене, пастирска дърворезба са само част от старите занаяти, които могат да се видят в Етнографския музей в Пловдив. В духа на добрата традиция, майстори от цялата страна гостуват в двора на музея и се надпреварват да покажат своя майсторлък. За любознателната и жадна за новости публика, събитието е своеобразна школа, чрез която желаещите могат да се докоснат до технологията и практическите умения.

Десетилетия са отшумели по тесните криви калдъръмени улички, които водят към Куюмджиевата къща, но обичаите и нравите все още са живи в духа на отдавна отминалото време. Там, в двора на Етнографския музей, през тази седмица равномерно ще почуква грънчарското колело, ще се чува тракането на тъкачния стан, звъна на наковалнята под ударите на чука на ножаря и медникаря, просвирва гайда, трудолюбива българка сръчно ще работи на една кука.

Наред с добре познатите ни, сред високите чемшири могат да се видят и не до там известните занаяти, като фриволитето или плъстенето.

В панаира на занаятите участват над 40 майстори от цялата страна - грънчари, иконописци, ножари, медникари, майстори на музикални инструменти, кацари и други. Гости на проявата, организирана от Етнографския музей, са и няколко представители от занаятчийското дружество на Мароко. Те представят традиционни марокански накити, тъкани, както и керамични изделия и такива, направени от тисово дърво.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Чоткин отвя всички в Hell’s Kitchen и грабна голямата награда от ...
Поредната магнитна буря удари Земята
Джакпотът от тотото падна, вижте от кой град е късметлията
Рибар улови 85-килограмов сом
Шеф Манчев променя правилата в "Черешката на тортата"
Певицата Росица Пейчева показа новороденото си бебе


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).