Корнелия Шулц: Харесвам в Пловдив свободата - правилата тук са направени за по-добър живот

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (31)
07:25 / 25.07.2015
11832
Здравейте приятели на Plovdiv24.bg. Винаги сме се стремели да ви предложим нещо ново и различно. Ще се опитаме да го направим отново.

През последните 2 години Пловдив често попада в престижни туристически класации и вече е задължителна дестинация на така наречените културни туристи.

От днес стартираме една нова рубрика: Другите за Пловдив!

Противно на очакванията в нея няма да събираме публикации на чужди медии за града ни. Както може би предполагате в Пловдив живеят много чужденци. В поредица от статии ще ви запознаем с част от тях, ще ви покажем какво ги е накарало да дойдат тук, какво харесват в нашия град, какво биха променили.

Надяваме се, че рубриката, която стартираме днес, ще ви допадне и ще намери много последователи сред аудиторията ни.

Днес започваме с германката Корнелия Шулц, която се е установила в Пловдив преследвайки любовта на живота си.

Представете се

Казвам се Корнелия Шулц.

От къде сте?

От Германия.

Какво Ви доведе в Пловдив?

Дойдох в Пловдив за да живея с мъжа, който обичам. За мое щастие това се съчета и с работата, която работя.

Кое в Пловдив Ви харесва най-много?

Свободата - правилата тук са направени за по-добър живот, а не просто да бъдат спазвани сляпо. Например - в Пловдив можете спокойно да намерите място за барбекю, а в Германия огънят на открито е забранен по закон и е изключителна рядкост да намерите място да си направите барбекю под открито небе.

Също така харесвам това, че с автомобил мога да се придвижвам много бързо из целия град - улиците са направени с директни връзки с важните места. Аз, лично не знам главен или голям град в Германия да предоставя възможност за толкова бързо придвижване с кола. Дърветата по почти всяка улица тук също са много хубави - освен, че правят сянка в топлите дни, те са добри и за здравето и правят града много красив.

Какво в Пловдив най-малко Ви харесва?

Пресичането на пешеходци по главни пътища на места, където няма светофари да спирт колите. Това е изключително опасно, особено през нощта, когато видимостта на шофьорите е доста по-слаба.

Пощата и пощенските услуги - най-зле организираното място, което съм виждала през живота си.

Какво в Пловдив смятате, че е по-добре от мястото, от което идвате?

Широките улици - повечето улици тук са правени с повече от една лента в една посока. Това е изключително важно за трафикът, особено в бъдеще, когато повече коли ще минават през улиците. Повечето улици в Германия и другите страни са с по една лента за движение и трафикът по тях е голям, което води до шум, забавяния, стрес и замърсен въздух. 

Всичко от четвъртия Ви въпрос, плюс фактът, че магазините тук работят 7 дни в седмицата, а също така улиците тук са много чисти, благодарение на уличните чистачи (това не е шега).

Какво бихте променили, ако можехте да станете кмет на Пловдив?

Бих въвела системата на "обучение чрез работа", каквато имаме в Германия. Завършилите училище първо кандидатстват за специално работно място, "обучително", където практически се обучават за работата си за различни периоди, обикновено три години. През това време ходят обикновено три дни на работа, два дни - на специализирани курсове, в които усвояват и теорията на работата. Това помага на младите много по-лесно да си намерят работа, и да кандидатстват в повечето фирми от даден бранш. 

Бих ремонтирала улиците, тъй като доста от тях са в отчайващо състояние - дори и само дупките да се запълнят, това би подобрило чувствително състоянието на пътищата.

Бих направила алтернатива на частния пазар на апартаменти (под наем и продажба), като построя повече къщи на по два или три етажа. По този начин младите, които трудно биха си взели жилища, биха могли по-лесно да си закупят такива. По този начин хората дори и на старини биха били по-спокойни, че имат покрив над главите си.

Бих опитала да оправя училищната система, като премахна старите уроци, които нямат пряка употреба в живота, и ги заменя с такива, които ще помогнат в живота на младите хора, например "как да си попълня данъчната декларация" или "какви възможности ми дава работата зад граница". Все повече хора работят в други държави - някои завинаги, други за по няколко години, и подобни уроци от училище биха им помогнали много. Аз смятам, че смисълът на училището е да подготви хората за бъдещият им живот, и точно в този смисъл днес можем да се съмняваме.

Бих променила и пощенските услуги - във всеки възможен начин. "Подобренията" тук не означават по-малко хора на работа, а много по-лесен и удобен начин да се предоставят и ползват услуги от Пощите. Изплащането на пенсиите трябва да спре да се извършва в самите клонове, а да се използват банкови карти и сметки. По този начин биха се спестили страшно много пари, които биха намерили употреба другаде.

Бих строила паркове и градини на всякъде, където е възможно.

Бих започнала програма за кастриране на уличните котки - точно както се прави с кучетата. В близко бъдеще котките ще станат далеч повече от необходимото за околната среда, и това би навредило изключително много на града. Аз, лично, обичам много котките, и за това мисля за тях и тяхното добро.

Как бихте "поканили" Вашите сънародници да дойдат в Пловдив?

Бих им казала да дойдат във времето между пролетта и началото на есента - тогава градът е най-красив. Тук ги очакват много магазини, кафенета, много интересна култура, хубави басейни за почивка и много барове/ресторанти за вечерни забавления.

Коя черта на пловдивчани харесвате най-много?

Те знаят как да ремонтират разни неща с много малко пари - вярно, че това се прави заради липсата на много пари, но все пак е много хубаво, особено като познавате консуматорските общества на Запад, като в Германия.

В родината ми когато нещо се счупи то не се ремонтира, просто се изхвърля и се купува ново - особено младите хора често постъпват така. Те не са виждали какво е бедност, и как да пестиш (слава Богу за това), но това поведение създава твърде лоши навици и замърсява много околната среда.

А коя черта Ви дразни?

Доста хора мисля, че в западните страни всичко е по-добро от тук, като в Германия, заради заплатите, които се получават там. Тези хора виждат само заплатите, но не си дават сметка, че данъците са много по-високи, всички сметки за храна, ток, вода, боклук, застраховки, наеми, почти всичко е МНОГО по-скъпо от тук. Тези хора не мислят за това, а само за парите, но пропускат най-важното от живота - парите могат да ти дадат много, но не могат да ти създадат дом, приятели, семейство или любов. А какво е живота без тези неща?

Кое Ви е любимото място (заведение, забележителност) в Пловдив? И защо?

"Альоша", заради зеленината и красивия път нагоре. Много тихо и приятно място.

Какво бихте пожелали на Пловдив и пловдивчани?

Пожелавам им да имат смелостта да стартират промяна към добро и мотивацията да направят тази промяна. Светът се променя всеки ден и никой не трябва да изостава или да бъде оставен извън тази промяна.

Виж коментарите (31)

Още по темата (9):
14.10.2018 Алесандро Салерно: Качеството ми на живот се подобри в Пловдив, "Капана" е вторият ми дом
05.08.2018 Тепетата на Пловдив впечатлиха индонезийката Рани
04.08.2018 Мексиканци се впечатлиха от Пловдив и хората му
03.06.2018 Зина Сренсен: Харесва ми, че пловдивчаните са безгрижни и социални. Понякога твърде безгрижни
12.05.2018 Панайотис Христу: В Пловдив всеки е готов за купон във всеки момент и приемат чужденците с отворено сърце
14.07.2017 Малтиец се влюби в Пловдив и стана фен на един от двата местни гранда!
Още новини от Любопитни новини:
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета
Младеж изненада Карбовски на улицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).