Колко дни след Великден можем да ядем боядисаните яйца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:43 / 22.04.2025
4959
За Великден обикновено се варят големи количества яйца, които след това се боядисват и украсяват. В първия ден от празника се ядат много яйца, но много се оставят в декоративни кошници на масата.

Според The ​​American Egg Board твърдо сварените яйца, които са с черупки, ще издържат до една седмица. Трябва да съхранявате твърдо сварените яйца в хладилника с черупките, ако е възможно. Черупката ще ги запази свежи за по-дълго и ще предпази яйцата от абсорбиране на всякакви миризми в хладилника.

Белените яйца трябва да се използват същия ден за най-добро качество, според The ​​American Egg Board. Ако яйцата вече са обелени, охладете ги в контейнер или затваряща се пластмасова торбичка. 

Има едно голямо изключение, за което трябва да знаете. Правилото за седем дни не се прилага за великденските яйца, ако яйцата са били навън повече от два часа или по-малко, ако денят е горещ. Никога не трябва да ядете варени яйца, които са били оставени извън хладилник повече от два часа. Както се казва в старата поговорка: Когато се съмнявате, изхвърлете го.

Как съхранявате безопасно твърдо сварените яйца?

Зависи дали сте си белили яйцата или не. Небелените яйца можете да ги съхранявате в хладилник непокрити в купа или в съд с капак. Ако сте обелили яйца, съхранявайте ги в херметически затворен контейнер за храна или найлонов плик с цип. Така или иначе, USDA препоръчва да охладите яйцата в рамките на два часа след готвенето им.

 

Можете ли да разберете дали твърдо свареното яйце се е развалило?

Разваленото яйце може да ви разболее, така че винаги е по-добре да бъдете внимателни. Ако яйцето все още е в черупката си, започнете, като забележите дали яйцето изглежда варовито или лигаво или по някакъв друг начин е "отпаднало“ по някакъв необичаен начин. След като черупката премине проверката, обелете я и я отстранете. Разваленото яйце ще излъчи неприятна миризма. Това е издайнически знак за развалено яйце! Разбира се, някои яйца отделят миризма на сяра, след като са твърдо сварени – химическа реакция, която възниква, когато яйцата са преварени – но разваленото яйце ще има отличителна миризма.

Можете ли да ядете твърдо сварени яйца след 10 дни?

Възможно е, но ще трябва да използвате по-добрите си сетива, за да проверите дали яйцето все още е безопасно за ядене. Това включва оценка на черупката и дали яйцето отделя миризма. Ако яйцето няма тези свойства, вероятно все още е годно за консумация. Но в повечето случаи вероятно не си струва риска, пише actualno.

Виж коментарите (0)

Още по темата (170):
25.04.2025 Светли петък е! Празнуват обичани български имена
24.04.2025 Светли четвъртък е
23.04.2025 20-годишен с БМВ прелетя покрай радар с 220 км/ч
23.04.2025 Светла сряда е! Забранено е да се повишава тон
22.04.2025 Новата тактика на КАТ проработи
22.04.2025 Шефката на КЗП Мария Филипова: Засилваме контрола! 
Още новини от Любопитни новини:
bTV ли? Вижте къде се озова полегнала посред нощ без грим Ева Кик...
Журналистка: На този пазар всеки иска да те излъже
Роден е днес преди 92 години. Стана баща на 83, а внучката му е п...
Лили Иванова публикува снимки от 86-ия си рожден ден, изглежда на...
Депутат на Слави Трифонов показа новата красавица до себе си
Промениха правилата на "Ергенът", до края Елвиса ще бъде само с Д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).