Какво е "дежавю" и защо го получаваме?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:13 / 08.09.2020
6348
Психологът Сергей Ключников в интервю за радио Sputnik, говори за ефекта на "дежа вю“ и причините за появата му.

В превод от френски, терминът "дежавю“ буквално се превежда като "вече видяно“. Тоест, когато човек се озове на ново място, но му се струва, че веднъж вече е бил тук. Според Ключников това явление има различни обяснения.

Съществува концепцията за "синхронизиране на съзнанието“, когато миналите преживявания се преплитат с настоящето въз основа на прилики.

Има нещо подобно в настроението или външните картини и мозъкът разпознава това като вид памет. Вторият момент - човек изпитва шок, слоеве от образи и спомени се издигат от дълбините, които изглеждат на човек, подобни на настоящия момент. Последователите на източните учения с теорията за прераждането вярват, че това е един вид "вибрация на предишния живот“, казва психологът.

Също така, "дежавю“ може да бъде проява на интуиция, отбеляза Ключников. Важно е да разберете какво може да се научи от него и дали това е един вид сигнал за човек да приеме програма или да се противопостави.

Следователно интуицията, в зависимост от вида на събитието, или насърчава човека да направи това, което е планирал, подкрепя решението му да направи нещо, или, напротив, предупреждава срещу човек, стъпки, решения, заключи психологът, пише БГНЕС.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Орлин Павлов: Разбих врата, защото се заключих сам точно преди да...
Катето Евро издига паметник
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).