"Хърватският Паганини" отново идва в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:45 / 06.04.2012
1993
Днес от 19 часа в Концертна зала публиката ще има удоволствието да чуе Концерт за цигулка и оркестър от П.И.Чайковски в изпълнение на Иво Дропулич и оркестъра на Държавна опера Пловдив. Младият цигулар за втори път през този сезон ще бъде солист на пловдивския оркестър.

Иво Дропулич, наричан от чуждата преса "хърватският Паганини", е роден в Загреб, но започва обучението си по цигулка в Пловдив и София. По-късно учи в Загреб и Виена. През 2002 г. става най-младият носител на наградата на Стйепан Шулек като най-добрият изпълнител на произведение за цигулка, а през 2005 г. печели трета награда на международния цигулков конкурс "Вацлав Хумл" и е наречен "откритието на конкурса" от Максим Федотов - член на журито.

По-късно печели също наградата "Американ експрес" на Загребската филхармония за най-успешен млад музикант. Иво Дропулич е изнасял концерти в Австрия, България, Германия, Италия, Македония, Словакия и Япония. Музикантите в Пловдив го очакват с голяма радост, спомняйки си изключителното му изпълнение на Концерт номер едно от Паганини през октомври 2011 г.

Освен цигулковия концерт от Чайковски на 6 април публиката ще може да чуе увертюра "Руслан и Людмила" от М.Глинка и Симфония №9 "Из Новия свят" от А. Дворжак. Диригент - Огнян Митонов.


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Най-откровеното интервю на Андре Токев
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Снимат една от най-големите италиански продукции в България
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Писателят Димитър Калбуров за баща си: Живеехме заедно, а не си г...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).